Clooneyjevega Batmana so v nedogled zasmehovali, ker je bila njegova obleka opremljena z bradavičkami. Foto:
Clooneyjevega Batmana so v nedogled zasmehovali, ker je bila njegova obleka opremljena z bradavičkami. Foto:

Narcizem je njegovo notranje brezno. Pustil je, da je njegova edina resnična ljubezenska zgodba klavrno propadla, ker je zaljubljen v skrivnost mladosti - ta nedosegljivi, minljivi sijaj, ki ga vidi v očeh mladih deklet in fantov, ki jih pobira za eno noč.

Marco Mancassola o Batmanu
Francoska literarna revija Livres Hebdo je roman recenzirala takole visokoleteče: "Eden od najbolj velikopoteznih in privlačnih romanov zadnjega časa ... Kaj pa, če je Mancassoli končno uspelo napisati dolgo pričakovani roman o Ameriki po 11. septembru?" Foto: Amazon

Dolgoletne govorice v zvezi s spolno usmerjenostjo varuha Gotham Cityja je "potrdil" roman La vita erotica dei superuomini (Erotično življenje superjunakov), v katerem italijanski pisatelj Marco Mancassola Batmana in Robina prikaže kot par ostarelih gejev, ki sta si nenehno v laseh in med katerima je vsaka strast že davno ugasnila.

Roman, širše zastavljeno, tematizira erotične fiksacije stripovskih likov, kot so Superman, Mister Fantastic in Mystique; na stara leta, ko njihove supermoči počasi pešajo, ta vidik njihovih življenj počasi prihaja v ospredje; rdeča nit zgodbe se vrti okrog reševanja serije senzacionalnih umorov, ki so nemara delo fanatikov. Peti Mancassolov roman, ki je ob izidu v Italiji leta 2008 naletel na večinoma pozitivne kritike, je od nedavnega dostopen tudi v angleškem prevodu.

Z odkrito istospolno usmerjenim Batmanom je Mancassola samo konkretiziral namige, ki se v stripovski in filmski zgodovini lika pojavljajo že skoraj od samega začetka. Grant Morrison, ki je za DC Comics nekaj časa pisal stripe o Batmanu, je že pred časom sicer povedal, da je "lik zamišljen kot heteroseksualec, da pa je premisa celotnega koncepta popolnoma gejevska".

Clooneyjev podton ni bil naključen
George Clooney
, ki je Batmana leta 1997 - priznajmo, sicer ne ravno bleščeče - igral v filmu Batman & Robin, je v preteklosti že izjavil, da je prav namerno hotel zbujati vtis, da je istospolno usmerjen.

Sicer pa je homoseksualnost, vsaj v romanu Erotična življenja superjunakov, samo ena od plati Batmanovega skrivnega spolnega življenja. "Batman je od nekdaj imel zelo temno plat," je pisatelj povedal za The Independent. Zato tudi ne bi smelo biti pretirano presenečenje, da se v moji različici zanima za fetišizem in skrajne oblike spolnosti: "Narcizem je njegovo notranje brezno. Pustil je, da je njegova edina resnična ljubezenska zgodba klavrno propadla, ker je zaljubljen v skrivnost mladosti - ta nedosegljivi, minljivi sijaj, ki ga vidi v očeh mladih deklet in fantov, ki jih pobira za eno noč."

Obenem Mancassola trdi, da ni s svojim Batmanom-fetišistom nikogar skušal užaliti: "Šokiranje ali žaljenje kogar koli absolutno ni bil moj namen. Erotična življenja superjunakov je le poskus raziskovanja kompleksnosti skupine osebnosti."

Sicer pa tudi pri DC Comics niso slepi za različnost. V svoji "alternativni seriji" stripov so leta 2006 Batwoman predstavili kot lezbijko judovskega rodu. Seveda pa bi se dalo teoretizirati tudi o tem, zares kako fiksno je določena seksualnost Catwoman, ki jo Anne Hathaway igra v Vzponu Viteza teme ...

Tragično človeški
Seveda obstajajo tudi "hardcore" ljubitelji stripov, ki Mancassoli ne morejo odpustiti tega, kar je naredil z njihovimi ljubljenimi junaki. "To še posebej velja za Batmana, ki od vseh likov v knjigi izpade še najmanj simpatično: kot egocentričen, noro nečimrn, na neki način 'perverzen' . Ampak v resnici sem ga na ta način prikazal iz ljubezni. Človeški je. V njem je utelešena tragedija tega, kar je današnja družba naredila iz procesa staranja."

Narcizem je njegovo notranje brezno. Pustil je, da je njegova edina resnična ljubezenska zgodba klavrno propadla, ker je zaljubljen v skrivnost mladosti - ta nedosegljivi, minljivi sijaj, ki ga vidi v očeh mladih deklet in fantov, ki jih pobira za eno noč.

Marco Mancassola o Batmanu