Muslimanska vera priča, da je besede Korana preroku Mohamedu razkril angel Gabriel. Foto: AP
Muslimanska vera priča, da je besede Korana preroku Mohamedu razkril angel Gabriel. Foto: AP
Koran
Svoje novo staro odkritje bodo v Birminghamu za javnost razstavili oktobra. Foto: AP
Zaklad se je skrival v Mignanovi zbirki: naboru več kot tri tisoč besedil z Bližnjega vzhoda , ki jih je v 20. letih 20. stoletja nabral pesnik Alphonse Mingana, rojen v bližini današnjega Mosula v Iraku. Foto: AP

Strani svete knjige muslimanov so skoraj sto let pozabljene ležale v arhivu birminghamske knjižnice, pa jih ni nihče pravilno identificiral. Dr. Muhammad Isa Waley, ki je v nacionalni knjižnici zadolžen za stare rokopise, napoveduje, da bo to "vznemirljivo odkritje vzradostilo muslimanski svet".

Rokopis je bil doslej shranjen skupaj z zbirko bližnjevzhodnih knjig in dokumentov, zato ni nihče opazil, da gre v resnici za zelo stare odlomke Korana. Ko si je Alba Fedeli med pisanjem doktorata strani skrbno ogledala, so predstojniki oddelka kmalu sklenili, da bo potrebno datiranje po razpadu izotopov ogljika - a rezultati so bili za vse "osupljivi". "Niti v najdrznejših sanjah si nismo predstavljali, da so odlomki tako stari," je za BBC komentirala Susan Worrall, predstojnica za posebne izdaje na univerzi. "Fantastično se nam zdi, da imamo morda najstarejši Koran na svetu."
Pisec je živel v Mohamedovem času
Testiranja odlomkov, ki so zapisani na obdelano ovčje usnje, so z več kot 95-odstotno verjetnostjo pokazala, da je pergament nastal med letoma 568 in 645. "Čisto mogoče je, da so iz časov le nekaj let po ustanovitvi islama," je komentiral David Thomas z Univerze v Birminghamu. "Izročilo pravi, da je prerok Mohamed prejel razkritja iz Korana, islamske svete knjige, med letoma 610 in 632, kar je letnica njegove smrti." Profesor Thomas torej opozarja, da bi birminghamskega prav lahko napisal posameznik, ki je živel v času preroka Mohameda. "Čisto mogoče bi bilo, da ga je poznal. Verjetno je, da ga je videl ali slišal pridigati."

Skoraj tako besedilo, kot ga poznamo danes
Posamezni odlomki Korana so nastajali v zapiskih na pergament, pa na kamen, palmove liste in kosti kamel - končna različica je bila v eno samo knjigo zbrana okrog leta 650. Delci, zapisani na pergament, ki ga imajo Britanci, je torej s precejšnjo verjetnostjo datiran v obdobje manj kot dvajset let po Mohamedovi smrti. Ti delci so v obliki, zelo podobni današnji, kar potrjuje teorijo, da je sveto besedilo od časa nastanka pa do danes doživelo le malo sprememb. Uporabljena pisava je hijazi, zgodnja oblika pisane arabščine.

Natančne letnice se ne da določiti
Ker ogljikovo datiranje datum nastanka skrči na časovni okvir, ni mogoče zagotovo reči, da je to najstarejši znani Koran: v zasebni in javni lasti jih obstaja še nekaj, ki se potegujejo za naziv najstarejšega, in ni mogoče zagotovo določiti, kateri to tudi v resnici je. Ampak najzgodnejša verjetna letnica nastanka - 645 - birminghamski izvod uvršča med najobetavnejše kandidate.