V svetu je bilo prodanih že 45 milijonov izvodov knjig z zbranimi stripi Calvina in Hobbesa. Foto: Založba Didakta
V svetu je bilo prodanih že 45 milijonov izvodov knjig z zbranimi stripi Calvina in Hobbesa. Foto: Založba Didakta
Plišasti tiger, ki je v fantovih očeh seveda še kako živ, je po navadi tudi dežurni krivec za vse težave, v katere se uspe spraviti Calvinu. Foto: Založba Didakta
Bill Watterson, ki je strip prenehal izdajati, ker je po svojem mnenju z njim povedal vse, kar je hotel povedati, se je medijem od nekdaj tako temeljito izogibal, da je obveljal za "J. D. Salingerja naše dobe". Foto: Založba Didakta

Calvin in Hobbes, zdaj že vrsto let upokojeni strip ameriškega striparja Billa Wattersona, je svojevrsten fenomen: v času največjega razmaha ga je dnevno objavljalo kar 2.400 časopisov v 50 državah po svetu.

Nihče ni bolj iskren ali pronicljiv kot otroci
Toda s čim je Waterson pravzaprav pritegnil narod, ki mu veliko pomeni tradicija stripa v dnevnem časopisju in je imel zato od nekdaj na tem področju ogromno ponudbo, pa naj je šlo za Garfielda, Schulzove Peanuts ali Dilberta Scotta Adamsa? Na prvi pogled gre namreč "zgolj" za strip o dogodivščinah navihanega šestletnika Calvina in njegovega plišastega tigra Hobbesa, ki je v njegovih očeh čisto pravi, živi tiger in njegov zvest prijatelj. Toda prek povsem "vsakdanjih" zapletov - pa naj se Calvin izogiba pisanju domače naloge ali pa se pretvarja, da je astronavt na misiji raziskovanja vesolja - strip v "skeče" vpleta razmišljanja o življenju, svetu in bivanjskih vprašanjih, kot so pač videti skozi oči šestletnika. Vključuje tudi kritične poglede glede družbenih tem, kot so komercializem, prevladujoč vpliv množičnih medijev, onesnaževanje okolja in tako dalje.

Ne boste ju srečali na vsaki pižami in škatli kosmičev
Mimogrede, poseben nauk o načelnosti je verjetno tudi drža precej (za medije) odljudnega Billa Wattersona, ki bi bil - po vzoru tega, kar je na primer Jim Davis naredil s svojim Garfieldom - lahko že multimilijonar, a je vedno dosledno zavračal vse ponudbe t. i. merchandisinga in predloge za filmske adaptacije; Calvina in Hobbesa tako poznamo predvsem in samo kot stripovska junaka.

Ali, kot v spremni besedi piše Pat Oliphant, "dela Billa Wattersona so prežeta z nečim mističnim". "V rokah ne držite navadnega stripa. Vsebuje namreč razsežnosti, ki jih je bilo nekoč mogoče najti v Krazy Katu Georgea Herrimana in pozneje v Pogu Walta Kellyja. Vendar je tega že davno in po njuni smrti v svetu stripovske umetnosti ni bilo ničesar, kar bi lahko nadomestilo njune stvaritve. Zdaj imamo Calvina in Hobbesa."

16 let je že, odkar sta se Calvin in Hobbes - vsaj, kar se novih stripov tiče - poslovila od ameriških časopisov. (Vrnila sta se še leta 2005 z izdajo antologije The Complete Calvin and Hobbes, ki je, mimogrede, s slabimi 12 kilogrami najtežja knjiga, ki se je kdaj uvrstila na New York Timesovo lestvico najbolj prodajanih knjig). Bistveno manj, natančneje dva tedna, pa je minilo, odkar je izšel prvi strip s Calvinimi in Hobbesovimi dogodivščinami v slovenščini. Zvezek Nekaj pod posteljo se slini (Something Under the Bed Is Drooling) v prevodu Klemna Perka in Jerneja Jurena je izšel pri založbi Didakta, in sicer v okviru projekta Knjige za vsakogar (kar v praksi pomeni, da stane pičlih pet evrov). S podporo MOL-a bodo tako v tem in prihodnjem letu postopoma izšli štirje zvezki, nadaljevanje pa je najverjetneje odvisno od odziva bralcev.