Slovenski knjižni sejem, največjo knjižno prireditev pri nas, prirejajo od leta 1972. Na letošnji izdaji se bo na 2.500 kvadratnih metrih površin predstavilo 100 razstavljavcev, ki bodo predstavili več kot 1.500 novih knjig. Organizatorji pričakujejo 30.000 obiskovalcev, ki jim bo letošnji sejem ponudil tudi skoraj 200 spremljevalnih dogodkov - predstavitev, pogovorov, podpisovanj knjig, podelitev nagrad, koncertov in odrskih predstav. Foto: BoBo
Slovenski knjižni sejem, največjo knjižno prireditev pri nas, prirejajo od leta 1972. Na letošnji izdaji se bo na 2.500 kvadratnih metrih površin predstavilo 100 razstavljavcev, ki bodo predstavili več kot 1.500 novih knjig. Organizatorji pričakujejo 30.000 obiskovalcev, ki jim bo letošnji sejem ponudil tudi skoraj 200 spremljevalnih dogodkov - predstavitev, pogovorov, podpisovanj knjig, podelitev nagrad, koncertov in odrskih predstav. Foto: BoBo
Knjižni sejem
Schwentnerjevo nagrado za pomemben prispevek k slovenskemu založništvu in knjigotrštvu je prejel Jože Zupan, za najboljši literarni prvenec pa je nagrajen Jasmin B. Frelih za roman Na/pol. Foto: BoBo
Knjižni sejem
Slovenski knjižni sejem, največjo knjižno prireditev pri nas, prirejajo od leta 1972. Foto: BoBo
Letošnji častni gost knjižnega sejma je ameriški pisatelj, ki živi in dela v Veliki Britaniji, Patrick Ness. Ness piše za odrasle in mlade bralce ter je edini avtor, ki je dvakrat zapored prejel nagrado Carnegie Medal, najprej leta 2011 za Vojno pošasti in nato leto pozneje za knjigo Sedem minut čez polnoč. Obe deli sta prevedeni v slovenski jezik. Ness bo imel slavnostni nagovor na letošnjem odprtju knjižnega sejma, dan pozneje pa se bo srečal še z mladimi bralci na pogovoru v Kosovelovi dvorani. Država v gosteh je letos Hrvaška. Foto: EPA
Slovenski knjižni sejem odprl vrata

Sejem, ki bo potekal od 20. do 24. novembra, bo za en dan daljši, predsejemski, otvoritveni torek bo v celoti namenjen stroki. Ostajajo pa stalnice, kot so Debatna kavarna, Založniška akademija, Forum za obiskovalce.

Slovenski knjižni sejem, največjo knjižno prireditev pri nas, prirejajo od leta 1972. Na letošnji izdaji se bo na 2.500 kvadratnih metrih površin predstavilo 100 razstavljavcev, ki bodo predstavili več kot 1.500 novih knjig. Organizatorji pričakujejo 30.000 obiskovalcev, ki jim bo letošnji sejem ponudil tudi skoraj 200 spremljevalnih dogodkov - predstavitev, pogovorov, podpisovanj knjig, podelitev nagrad, koncertov in odrskih predstav.

Novosti Knjigotrška akademija in Založniški vrtiljak
Otvoritveni torek so organizatorji letos poimenovali Strokovni dan, saj je bil namenjen predavanjem, pogovorom, predstavitvam, razmislekom, bogatitvi znanja, navdihom in poslovnim stikom. Gosta Knjigotrške akademije sta med drugim generalni sekretar Nizozemskega združenja založnikov Martijn David ter direktorica Evropske in mednarodne zveze knjigotržcev Fran Dubruille. Na Založniškem vrtiljaku bo deset založb predstavilo svoje programe, na delavnici Od knjige se živi bo sodelovalo šest uglednih strokovnjakov, 12 mladih izdelovalcev knjig pa bo sodelovalo na Ideji marketu.

Ena od novosti letošnjega sejma je cikel pogovorov Zajtrk s pisateljem, poleg tega se bosta prvič v e-coni v Drugem preddverju predstavila proizvajalca elektronskih naprav, na katerih bodo digitalne vsebine 13 razstavljavcev. Po napovedih organizatorjev bo v e-coni mogoče doživeti spoj klasičnega in digitalnega založništva ter priti do spoznanja, da prepad med tiskano in e-knjigo ni tako velik, kot si marsikdo predstavlja.

Kako preživeti na malem knjižnem trgu?
Založniška akademija bo v Klubu Lili Novy potekala pod naslovom Kako preživeti na malem knjižnem trgu? Nanjo so povabili predavatelje iz Hrvaške, Avstrije, Litve, Latvije in Estonije. Spregovorili bodo o tem, kako preživeti na knjižnih trgih, na katerih število prebivalcev ni večje kot v večjem evropskem velemestu. Na predavanjih bodo odprli vprašanja o fiksni ceni knjige, lastniških povezavah med založniki in knjigarnarji, o elektronskih knjigah in vedno močnejši konkurenci knjig v angleščini.

Debatna kavarna v Prvem preddverju bo kot vedno prostor srečevanja, kresanja mnenj in odpiranja novih tem - založniških in knjigotrških, pa tudi aktualnih družbenih. Med drugim bo beseda tekla o zakonu o knjigi, statusu založniškega poklica, pa tudi razvoju bralnih navad, opismenjevanju in bralni vzgoji. Zaradi veliko prijav bo v četrtek del debat potekal vzporedno v sejni sobi M1.

Pisateljski oder, letos so ga poimenovali Pokusimo besedo, bo ponudil literarne delavnice za otroke, predstavitve novosti, pogovore z novimi člani Društva slovenskih pisateljev. Oder bo gostil tudi predstavnike Društva slovenskih pisateljev iz Avstrije in Hrvaške.

Letošnji Forum za obiskovalce bo gostil več kot 40 dogodkov, ki bodo na odru v Drugem preddverju Cankarjevega doma založnike in avtorje zbliževali z bralci in kupci. Največ enourne prireditve bodo tkale neposredno vez med uporabniki ter poglabljale zanimanje in razumevanje novo izdanih knjig tako za najmlajše občinstvo v dopoldanskem času kot za odrasle bralce v popoldanskih in večernih urah. Sicer pa se tu ne bo le bralo, ampak tudi pelo, preizkušalo in igralo, napovedujejo organizatorji.

Ček za branje in nagrade
Mladim bo nakup knjig olajšal ček za branje. Njegova vrednost je dva evra, namenjen pa je udeležencem organiziranih skupin osnovnošolske mladine v Šolskem knjigosledu. Knjižni naslovi, upravičeni do nakupa s čekom za branje, so le tisti, ki nosijo oznako zlata hruška in so vpisani v seznam zlatih hrušk, ki so ga pripravili v Mestni knjižnici Ljubljana, v Pionirski - centru za mladinsko književnost in knjižničarstvo.

Na sejmu bodo tradicionalno podeljene Schwentnerjeva nagrada ter nagrade za najboljši prvenec, najboljšega mladega prevajalca in najlepšo knjigo. Nova je nagrada za najboljšo poslovno knjigo, v sklopu sejma pa bodo podeljene tudi zlate hruške, nagrada mira in Onina nagrada.

V Mali galeriji CD bodo v sklopu odprli razstavo Zbrana dela: Samira Kentrić - Moč naslovke, na kateri bodo predstavljene izbrane naslovnice iz humanistične zbirke Koda Študentske založbe.

V Drugem preddverju bodo na ogled postavili razstavo stripa, ki jo bo postavila Strip.art.nica Buch - specializirana trgovina s stripi. Videti bo mogoče izvirne skice in izdelke slovenskih avtorjev ter nekaj del tujih avtorjev.

Slovenski knjižni sejem odprl vrata