Paula Hawkins je zaslovela na začetku lanskega leta, ko je kriminalka Dekle na vlaku v hipu postala prodajna uspešnica na obeh straneh Atlantika. Foto: AP
Paula Hawkins je zaslovela na začetku lanskega leta, ko je kriminalka Dekle na vlaku v hipu postala prodajna uspešnica na obeh straneh Atlantika. Foto: AP
James Patterson
James Patterson je dobesedno literarna tovarna: na leto izda tudi do štiri nove romane. Foto: Reuters

Na vrh tradicionalnega seznama, ki ga pri reviji Forbes sestavijo s pomočjo podatkov o prodaji knjig in analiz strokovnjakov, se je tudi letos - že tretje leto zapored - zavihtel James Patterson, ki naj bi v zadnjih 12 mesecih (med lanskim in letošnjim junijem) zaslužil 95 milijonov dolarjev.

Konkurenco je avtor kriminalk in detektivk prehitel s precejšnjim naskokom: na drugem mestu mu s "pičlimi" 19 milijoni in pol sledi Jeff Kinney, avtor mladinske knjižne serije Dnevnik nabritega mulca. Na tretjem mestu je JK Rowling z zaslužkom 19 milijonov (in v to vsoto sploh še ni vštet uspeh pravkar izšle knjige Harry Potter and The Cursed Child).

Pattersonu se bo (finančna) sreča verjetno nasmihala še naprej: pred kratkim je predstavil nov niz kratkih, ne zelo dragih romanov BookShots, ki naj bi ponujali "pritisk dvigajoče srhljivke za manj kot pet dolarjev in na manj kot 150 straneh" in ki "jih je nemogoče odložiti". Naslove iz serije so samo od junijskega izida v ZDA prodali v več kot milijonski nakladi.

Hawkinsova, ki je odraščala v Zimbabveju in se v London preselila leta 1989, je letos prvič na Forbesovem seznamu: v zadnjem letu je po njihovi oceni zaslužila dobrih deset milijonov dolarjev, kar jo postavlja ob bok velikanom mladinske književnosti, kakršna sta John Green in Veronica Roth.

Zaslovela je na začetku lanskega leta, ko je kriminalka Dekle na vlaku v hipu postala prodajna uspešnica na obeh straneh Atlantika; v prvih treh mesecih so bralci pokupili več kot dva milijona izvodov. Do danes je ta številka narasla na 11 milijonov, jeseni pa v kinematografe že prihaja filmska adaptacija z Emily Blunt v naslovni vlogi.

George R. R. Martin, ki v teh dneh praznuje 20-letnico izida svoje velike uspešnice v fantazijskem žanru, Igre prestolov, si 12. mesto lestvice deli z Danom Brownom in Rickom Riordanom. (Lani je bil na 15. mestu.)

Zaradi padca prodaje njihovih naslovov so letos s seznama padle Gillian Flynn, avtorica srhljivke Ni je več, Suzanne Collins (Igre lakote) in Janet Evanovich. Aktualna prva deseterica se glasi takole:

1. James Patterson (95 milijonov dolarjev)
2. Jeff Kinney (19,5 milijona dolarjev)
3. JK Rowling (19 milijonov dolarjev)
4. John Grisham (18 milijonov dolarjev)
5. Stephen King (15 milijonov dolarjev)
5. Danielle Steel (15 milijonov dolarjev)
5. Nora Roberts (15 milijonov dolarjev)
8. E. L. James (14 milijonov dolarjev)
9. Veronica Roth (10 milijonov dolarjev)
9. John Green (10 milijonov dolarjev)
9. Paula Hawkins (10 milijonov dolarjev)
12. George RR Martin (9,5 milijona dolarjev)
12. Dan Brown (9,5 milijona dolarjev)
12. Rick Riordan (9,5 milijona dolarjev)