Foto: Mladinska knjiga
Foto: Mladinska knjiga

Zverjasec je plod domišljije in dela izjemno uspešnega tandema, ki ga sestavljata avtorica knjig za otroke Julia Donaldson in ilustrator Alex Scheffler. Njuna humorja in preobratov polna, zabavna, a hkrati poučna pripoved o iznajdljivi miški in strašljivi, a dobrohotni pošasti v rimah, ki jih je v slovenščino mojstrsko prepesnil Milan Dekleva, letos praznuje okroglih dvajset let.

Zverjascu je nekaj let kasneje sledilo še nadaljevanje Zverjašček, po obeh zgodbah so posneli animirana filma, oba ‒ prvi je bil celo nominiran za oskarja ‒ so sinhronizirali v slovenščino in predvajali na RTV Slovenija. Istoimensko predstavo so poleg Broadwaya in West Enda postavili tudi na oder Lutkovnega gledališča Ljubljana, kjer je ta lutkovni muzikal do danes doživel že več sto ponovitev.

Gost v studiu: ilustrator Zverjasca Axel Scheffler

Izjemen uspeh knjig, Zverjasec je v slovenščini prvič izšel leta 2005, Zverjašček pa leto kasneje, so razširili tudi na pobarvanke, darilni program, pripomočke za hranjenje in celo dogodivščino v zabaviščnem parku Chessington. V angleškem pragozdu Forest of Dean imajo Zverjaščevo pot, ob jezeru Kilmardinny na Škotskem pa je moč obiskati skulpturo te pošasti.

Za zdaj še ni znano, ali bodo "jubilejni" kovanci v obtoku, tako kot so bili tisti z liki Beatrix Potter in medvedka Paddingtona, ali bodo na voljo le za zbiratelje, kot je bil denimo kovanec s kultnim risanim likom Raymonda Briggsa, Snežakom, ki so mu ga pri The Royal Mint, uradnih izdelovalcih kovancev v lasti britanske vlade, posvetili ob njegovi 40-letnici.