Oktobra 1929 sta Jean-Paul Sartre in Simone de Beauvoir postala par. De Beauvoirjeva se je odločila, da se ne bo poročila in s Sartrom ne bo vzpostavila skupnega gospodinjstva. Ob koncu svojega življenja je de Beauvoirjeva dejala:
Oktobra 1929 sta Jean-Paul Sartre in Simone de Beauvoir postala par. De Beauvoirjeva se je odločila, da se ne bo poročila in s Sartrom ne bo vzpostavila skupnega gospodinjstva. Ob koncu svojega življenja je de Beauvoirjeva dejala: "Poroka ni bila mogoča. Nisem imela dote." Tukaj sta fotografirana pred Balzacovim spomenikom. Foto: Wikipedia
Knjiga Nesporazum v Moskvi je izšla pri založbi Modrijan v prevodu Maje Kraigher. Foto: Založba Modrijan

Vendar se je de Beauvoirjeva odločila, da jo zamenja z zgodbo L'Âge de discrétion in tako je naneslo, da je bila novela Nesporazum v Moskvi prvič objavljena šele šest let po njeni smrti - ki jo je doletela leta 1986 - v reviji Roman 20-50 in nato še v knjižni obliki šele leta 2013. Delo je pred kratkim izšlo tudi v slovenskem prevodu Maje Kraigher.

Za de Beauvoirjevo velja, da je blestela kot intelektualka, pa tudi kot politična aktivistka, feministka in družbena teoretičarka. Mednarodno pozornost je vzbudila z delom Drugi spol (1949), ki je sprožilo kopernikanski premik v razumevanju ženske in človeškega bitja.

Staranje protagonistov in družbenega reda
Zgodba Nesporazum v Moskvi je postavljena v leto 1966 in se odvija med potovanjem upokojenskega para Nicole in Andréja v Sovjetsko zvezo. Ima dvojno naravo - med njima zaškriplje tako na čustveni kot komunikacijski ravni. Glavni težavi sta predvsem staranje in vdor tretje osebe, Andréjeve v Moskvi živeče hčerke Maše.

André pa poleg tega vse bolj zaznava družbene spremembe v tedanji Sovjetski zvezi, ki nikakor ne vodijo v socializem, za kakršnega se je tudi sam boril, zato je na tej ravni razočaranje prav tako neizogibno.

Vzporedni moška in ženska perspektiva
Razmišljanja obeh protagonistov o istih stvareh beremo izmenično in tako spoznavamo moški in ženski pogled na njuno in družbeno zgodovino, na odnos med njima in dogajanja v svetu. In prav to je poglavitni razlog, da si je Nesporazum v Moskvi zaslužil samostojno izdajo.

Novela L'Âge de discrétion, s katero je avtorica Nesporazum v Moskvi v zbirki zamenjala, je bila namreč tematsko podobna in za njen koncept primernejša, dejansko pa močno osiromašena, saj se je omejila samo na Nicolino plat in se s tem odpovedala dobršnemu delu nič manj zanimivih družboslovnih, političnih, zgodovinskih in drugih širših razglabljanj.