42-letna Fleur Pellerin je na mesto ministrice za kulturo po kadrovskih menjavah stopila avgusta letos. Foto: EPA
42-letna Fleur Pellerin je na mesto ministrice za kulturo po kadrovskih menjavah stopila avgusta letos. Foto: EPA
V (francoski) tvitosferi je završalo: vsi so imeli mnenje. Foto: Twitter
Preden je ta mesec postal nobelovec, je bil Patrick Modiano znano ime le redkim bralcem onkraj meja njegove domovine. Foto: Reuters

In med temi je, kot kaže, tudi nova francoska ministrica za kulturo. Fleur Pellerin, ki se je v intervjuju za televizijo pohvalila, da je šla z Modianom na "čudovito" kosilo, nato v naslednjem hipu ni znala našteti niti enega njegovega dela. Potem ko je njena "skrivnost" v nedeljo prišla na dan, so se nanjo usule kritike na bolj ali manj vseh družabnih omrežjih.

Ko so jo za Canal+ vprašali, katera je njena najljubša Modianova knjiga, je ministrica brez kakršnih koli zadržkov odgovorila: "Brez težav priznam, da v zadnjih dveh letih nisem imela nobenega časa za branje. Prebrala sem ogromno dopisov, legislativnih besedil, novic in APF-jevih poročanj, prav berem pa zelo malo." Vidno v zadregi je bila šele, ko je sogovornik izpostavil, da je v njeni službi vendarle "zelo pomembno, da bereš".

Bi bilo bolje, če bi lagala?
Kolumnist za Huffington Post France Claude Askolovitch je danes zapisal, da bi morala ministrica po tako "Barbarskem" priznanju sama odstopiti. "Če si lahko minister za kulturo, pa ne bereš knjig, smo [v kulturi] zreducirani le še na tehnikalije in proračune," je zapisal. "Nič nas ne bo navdihovalo, duša je zgolj iluzija in vsa velika dela so skrčena na nekaj minut sestanka v kabinetu." Askolovitcha je najbolj zmotilo to, da se ministrica niti ni trudila pretvarjati: "Modiano je niti najmanj ne zanima. Ni se potrudila pobrskati za naslovom ene same knjige, za enim samim stavkom, s katerim bi se lahko delala, da ga pozna. Niti pretvarjati se ni hotela."

Spet drugi pozivajo, naj preobremenjeni ministrici ljudje vendarle malo pogledajo čez prste. "Pohvaliti bi morali njeno iskrenost, ko je razkrila, da v ministrovem urniku ni veliko miru, ki ga potrebuješ za uživanje v knjigi," piše portal lepoint.fr. "S tem, da se ni napiflala podatkov o avtorju, nam je prihranila laž."

Fleur Pellerin se je rodila v Južni Koreji, a sta jo francoska starša posvojila že pri šestih mesecih starosti. V francoski politiki velja za ambiciozno žensko, ki ni nikoli skrivala svojega cilja, da bi svoji tekmici Aurélie Filipetti prevzela mesto ministrice za kulturo. Maja 2012 je stopila na položaj namestnice ministrice, zadolžene za digitalno gospodarstvo. Ker jo je Filipettijeva maja "ponižala" s tem, da jo je prisilila na canski festival priti skozi zadnja vrata (in ne po rdeči preprogi), so avgusta mediji o njenem prevzemu ministrske funkcije pisali kot o "maščevanju".

V profilu ministrice, ki ga je po njenem nastopu službe objavil Le Figaro, Pellerinova kot svojo najljubšo knjigo navaja Baudelairove Rože zla in roman Casanova v Bolzanu madžarskega pisatelja Sándorja Máraija.