Francoski pisatelj Pierre Lemaitre je za svoje knjižne uspešnice prejel že vrsto nagrad, za zgodbo o vojnih veteranih Albertu in Edouardu je okronan še s prestižnim priznanjem Goncourt. Foto: EPA
Francoski pisatelj Pierre Lemaitre je za svoje knjižne uspešnice prejel že vrsto nagrad, za zgodbo o vojnih veteranih Albertu in Edouardu je okronan še s prestižnim priznanjem Goncourt. Foto: EPA
Pierre Lemaitre
Avtor pravi, da je nagrada potrditev veščine, ki jo je pridobil s pisanjem kriminalk. Foto: EPA

Avtor, ki je sicer med bralci znan po kriminalkah, je po besedah žirije v romanu Au revoir la-haut v "filmskem slogu" zaobjel nadaljevanje grozot v povojnem življenju. Lemaitre je ob prevzemu nagrade dejal, da je ta potrditev "veščine, ki jo je pridobil s pisanjem kriminalk, popularnega leposlovja".
Roman (izšel je pri založniški hiši Albin Michel) je tekmeca Frederica Vergera, ki je bil nominiran za prvenec Arden, na koncu premagal s šestimi glasovi proti štirim. V najožjem izboru sta bila še Jean-Philippe Toussaint z delom Nue ter Karine Tuil z naslovom L'invention de nos vies.
Od življenja modne oblikovalke do laži starih prijateljev
Toussaint je z Nue sklenil tetralogijo, ki sledi štirim sezonam v življenju modne oblikovalke Marie, Vergerev v prvencu bralca popelje v svet dveh prijateljev, ki ju v namišljeni srednjeevropski državi Marsovii med drugo svetovno vojno povezuje ljubezen do pisanja operet. Tuiljeva pa skozi zgodbo o treh prijateljih, ki se po desetletjih znova srečajo, odstira laži, sramoto in prevare.
Akademija Goncourt, poimenovana po bratih pisateljih iz 19. stoletja, Julesu in Edmondu de Goncourtu, je izbor štirih nominirancev naznanila 29. oktobra, predtem pa je žirija na začetku oktobra v ožji krog nominirancev izbrala devet del.
Priznanje vsako leto podelijo na začetku novembra, nagrada pa nagrajencu zagotovi visoko naklado in dobro prodajo. Lani so Goncourtovo nagrado podelili Jeromeju Ferrari za delo Le sermon sur la chute de Rome.