Foto:
Foto:
J. D. Salinger

Roman 60 Years Later - Coming Through the Rye je ameriško-švedski pisec popotnih vodnikov John David California napisal preprosto zato, ker ga je zgodba o odraščanju "neprilagojenega" najstnika Holdena Caulfielda tako pritegnila; izvod Varuha v rži je namreč našel v neki zapuščeni kolibi na podeželju v Kambodži.

Preplet romanesknega in resničnega sveta
Novi roman bo po pisateljevih besedah "samostojen", torej ga bo mogoče razumeti, tudi če Salingerjevega dela niste nikoli prebrali. Naslov je precej zgovoren: še vedno gre za zgodbo Holdena Caulfielda, le da je zdaj star 76 let in živi v domu za ostarele. Najava založbe Windupbird Publishing razkriva, da bomo spoznali "starega, začudenega moža, ki ga stvaritelj zlobno potegne nazaj med platnice". Holden uboga svoj prvi vzgib in zbeži - na ulice New Yorka, prepredene s spomini na življenje, ki se počasi izteka. S pripovedno nitjo je prepletena "zavest Holdenovega stvaritelja, ki skuša obenem razumeti svojega protijunaka in nadzirati njegovo početje".

Skrivnostni volk samotar
Kaj o vsem skupaj misli J. D. Salinger, seveda ne bomo izvedeli: pisatelj vse od leta 1965 ni objavil nobenega dela, zadnji intervju pa je dal pred 29 leti. Pravzaprav se je iz javnosti umaknil že sredi 50. let in pozneje objavil le še nekaj del: roman Franny and Zooey leta 1961, tri leta pozneje zbirko kratkih zgodb Raise High the Room Beam, Carpenters and Seymour: An Introduction, nato pa se je po objavi kratke zgodbe Hapworth 16, 1924 v New Yorkerju povsem umaknil iz sveta založnikov. Izjave je od takrat podajal le prek svojih odvetnikov, do njega pa so se težko dokopali tudi najvztrajnejši novinarji.

Varuh v rži (Catcher in the Rye) je knjižna uspešnica postal že kmalu po izidu. Zgodbo izgubi nedolžnosti skozi oči vase zaprtega fanta še vedno prodajo v približno 250.000 izvodih letno.

Ana Jurc