Michel Houellebecq se je rodil leta 1956 na otoku Réunion, francoskem čezmorskem departmaju, ki leži med med Madagaskarjem in Mauritiusom. Foto: Liffe
Michel Houellebecq se je rodil leta 1956 na otoku Réunion, francoskem čezmorskem departmaju, ki leži med med Madagaskarjem in Mauritiusom. Foto: Liffe

63-letni prodorni in nemalokdaj provokativni pisatelj Michel Houellebecq je odlikovanje legija časti prejel za svoje trpke obsodbe sodobne Francije. Da bo prejel najvišje državno priznanje, je bilo znano januarja, Emmanuel Macron pa mu ga je izročil v četrtek zvečer v Elizejski palači, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Romani, polni upanja, v družbi skrhanih temeljev
V svojem govoru je francoski predsednik dejal, da Houellebecqovi romani niso pesimistični, temveč polni upanja v družbi, katere stebri, kot sta kultura in vera, so postali krhki.

Slovesnosti so se udeležili pomembni predstavniki iz sveta literature in politike. Med njimi so bili nekdanji francoski predsednik Nicolas Sarkozy, pevec Jean-Louis Aubert, ki izvaja nekaj Houellebecqovih pesmi, in filozof Alain Finkielkraut.

Predvideni protesti rumenih jopičev
Houellebecq v svojem zadnjem romanu Serotonin, ki je izšel januarja, daje glas francoskim kmetom in delavcem, ki začnejo zapirati ceste zaradi liberalnih politik EU-ja. Delo, ki razkrije težave ruralne Francije, je njegov sedmi roman in je takoj postal uspešnica.

Sorodna novica Michel Houellebecq: Podreditev

Kritiki so ga pozdravili kot preroškega in menili, da je starajoči se enfant terrible francoske kulture predvidel proteste rumenih jopičev, ki pretresajo državo. (Tudi v Houellebecqovem predhodnem romanu Podreditev iz leta 2015 niso umanjkali preroški elementi.)

Ogromno šrevilo izvodov že v prvi nakladi
V Serotoninu je dal glas francoskim kmetom in delavcem, ki začnejo ceste zapirati zaradi liberalnih evropskih politik, in udriha po politikih, ki se ne borijo za interese svojega ljudstva, pač pa naredijo vse za ubranitev proste trgovine.

Založba Flammarion je knjigo v francoščini izdala v nakladi 320 tisoč izvodov, kar je 64-krat več kot za običajen roman. Kmalu po izidu izvirnika je delo izšlo tudi v nemškem, španskem in italijanskem prevodu, angleški je napovedan za september.