Med nominiranci za nagrado je tudi delo Rudija Šelige. Foto: RTV SLO
Med nominiranci za nagrado je tudi delo Rudija Šelige. Foto: RTV SLO
S predstave Severni sij
V sklopu festivala Fabula bo tudi uprizoritev Severnega sija. Foto: Sandra Požun

Za nagrado se bodo poleg že omenjenih avtorjev potegovali še Nejc Gazvoda (za delo Vevericam nič ne uide), Polona Glavan (Gverilci), Katarina Marinčič (O treh), Dušan Merc (Pega v očesu), Veronika Simoniti (Zasukane štorije) in Andrej E. Skubic (Norišnica). Rudi Šeligo je posthumno nominiran za svoje delo Lahkotne menipeje, Drago Jančar pa se za nagrado poteguje z zbirko Človek, ki je pogledal v tolmun.

Kdo ima v rokah škarje in platno?
O nagrajencu bo odločala žirija v sestavi Helga Glušič (predsednica), Miha Pintarič, Lucija Stepančič, Tomo Virk in Zdenko Vrdlovec, ki bo 19. januarja objavila ožji izbor štirih nominirancev, dobitnika nagrade pa bodo razglasili 18. februarja. Podelitev nagrade bo sestavni del festivala zgodbe Fabula, ki ga bodo priredili v Postojni.

Za dvigovanje bralne kulture
Osnovni namen festivala Fabula je spodbujanje branje in dvigovanje bralne kulture na Slovenskem. Letošnji festival, ki bo tretji po vrti, pa bodo med 23. januarjem in 18. februarjem obiskali tudi Krešimir Mičanović s Hrvaške, Milorad Pavić iz Srbije in Črne gore, Claudio Magris iz Italije, Georgi Gospodinov iz Bolgarije in Kader Abdolah iz Nizozemske. V sklopu festivala bodo na drugem programu Televizije Slovenija potekale tudi projekcije kratkih filmov, posnetih po knjižnih predlogah, v ljubljanski Drami pa bo javna tribuna z naslovom Dramatizacija romanov, ki jo bo zaokrožila predstava SNG Maribor Severni sij avtorja Draga Jančarja v režiji Mileta Koruna.