Pablo Neruda sodi med med najvplivnejše pesnike 20. stoletja. Foto:
Pablo Neruda sodi med med najvplivnejše pesnike 20. stoletja. Foto:
Pablo Neruda
Pablo Neruda se je rodil 12. juilja 1904, umrl pa leta 1973.

Zbiralec knjig Pabla Nerude je v Čilu odkril 14 do zdaj še neobjavljenih pesmi, ki jih je pesnik posvetil svoji zadnji ljubezni Alicii, nečakinji žene Marilde. Nurieldin Hermosilla, zbiralec pesmi, je povedal, da je knjižico z naslovom Album s črnega otoka kupil od antikvariata, njemu pa jo je prodala anonimna oseba.

Hermosilla, ki ima bogato zbirko Nerudovih del in je tudi njegov poznavalec, je povedal da je Nerudov podpis zaradi črke p nezgrešljiv in da ga je prav zato skoraj nemogoče ponarediti. "V zbirki črka povsem ustreza pesnikovemu podpisu", je avtentičnost pesmi opisal Hermosilla.

Mitska ljubezen
Novodkrite pesmi niso Nerudovo remekdelo, vendar pa jih zaznamuje nežen, umirjen, ponekod žalosten ton. Po zbiralčevem mnenju pa je 14 pesmi prišlo na plan, ker se je Alicia, ki je bila od Nerude mlajša kar 40 let, odločila, da s pesmimi obelodani njuno skrivno ljubezen v javnosti oziroma jo osvobodi mitskih razsežnosti.

Pablo Neruda, ki se je rodil 12. julija 1904, sodi med najvplivnejše pesnike 20. stoletja. Sprva je bila njegova poezija modernistična, nato je prešla v intimizem, iz tega pa v nadrealizem. Njegov opus obsega erotično ljubezenske pesmi, nadrealistično poezijo, zgodovinske epe in politične manifeste. Občutke samote in solidarnosti, magije in stvarnosti, biografskih elementov ter kroniko je združil v refleksivno sintezo.

Neruda, po prepričanju komunist, je leta 1973 umrl v starosti 69 let, le 12 dni po državnem udaru, ki ga je izvedel Augusto Pinochet.