Kot posebna produkcija Dialekte 2012 nastaja tudi zbornik krajših dramskih besedil v različnih slovenskih narečjih in knjižnem jeziku, ki bo javnosti predstavljen oktobra. Foto: BoBo
Kot posebna produkcija Dialekte 2012 nastaja tudi zbornik krajših dramskih besedil v različnih slovenskih narečjih in knjižnem jeziku, ki bo javnosti predstavljen oktobra. Foto: BoBo
Dialekta
Temeljni namen festivala Dialekta je prepoznavanje, evidentiranje in spodbujanje literarnoestetsko kakovostne narečne književnosti. Foto: Zavod Maribor 2012

Učenci in dijaki šol, ki sodelujejo v literarnem natečaju Jas/jes/ges/dža lajkan, so pripravili pesemsko, prozno ali dramsko besedilo v svojem narečju.

Festival se bo v petek nadaljeval s simpozijem o narečni dramatiki in z literarnimi nastopi, v soboto pa sledi še literarno popotovanje po Pomurju. Festival Dialekta, ki poteka v okviru Evropske prestolnice kulture, je namenjen prepoznavanju, evidentiranju in spodbujanju literarnoestetsko kakovostne narečne književnosti.
Na literarnem performansu Moja beseda iskri v tvojih očeh, tvoja beseda pozvanja v moji duši so v Mladinskem informativnem in kulturnem klubu Murska Sobota (MIKK) podelili nagrade najboljšim za prispevke na literarnem natečaju, nastopili so gostujoči literarni ustvarjalci. Prekmurski reperji, ki izvajajo besedila v narečju ali kateri drugi neknjižni literarni zvrsti, so se predstavili na odprtem odru, literarno-glasbeno dogajanje v MIKK-u pa je spremljal omenjeni sejem.
Kako daleč seže sodobna slovenska narečna dramatika?
Osrednji strokovni dogodek letošnje Dialekte bo petkov simpozij Narečna dramatika in njeno uprizarjanje v Gornji Radgoni. Sodelujoči literarni ustvarjalci, komparativisti in dialektologi bodo iskali odgovore na vprašanja, kolikšen in kakšen je literarno-estetski domet sodobne slovenske narečne dramatike, katere in kakšne so oblike njenega uprizarjanja in kakšen je njen širši kulturni pomen v slovenskem etničnem prostoru.
Gostje s Hrvaške in slovenskega zamejstva bodo predstavili položaj narečne književnosti in še posebej narečne dramatike v njihovih jezikovno-kulturnih prostorih. Zvečer bodo v Pečarovcih potekali literarni nastopi na festivalu skečev Prefrigani zgrebaš, v soboto pa se bodo udeleženci festivala lahko podali na literarno popotovanje Glasovi davnine v besedah sedanjosti skozi Razkrižje, Radomerščak in Bistrico.