Letošnji bolonjski sejem je odlikovalo bogastvo igralnih knjig iz zelo različnih materialov - mehke igrače, tipanke, slikanice z različnimi dodatki. Foto: Mladinska knjiga
Letošnji bolonjski sejem je odlikovalo bogastvo igralnih knjig iz zelo različnih materialov - mehke igrače, tipanke, slikanice z različnimi dodatki. Foto: Mladinska knjiga
Razstavo, ki bo na ogled do 28. maja, so organizatorji posvetili tudi 100. obletnici rojstva književnice Kristine Brenkove. Foto: Uredništvo dokumentarnih filmov TVS

Na letošnjem 48. sejmu otroških knjig v Bologni se je konec marca predstavilo 1.200 razstavljavcev iz 91 držav. Na razstavi v Konzorciju so po izbiri strokovnih selektorjev na ogled vse slikanice, ki so prejele katero izmed nagrad na bolonjskem sejmu. Poseben prostor pa je namenjen tudi slovenski otroški literaturi. Med drugim je na ogled slikanica Aksinje Kermauner Žiga špaget gre v širni svet (založba Miš), ki je del programa IBBY Inštituta za otroke s posebnimi potrebami v Oslu.

Razstavljene so tudi tiste slovenske mladinske knjige, ki so se uvrstile med Bele vrane, najboljše mladinske knjige po izboru Mednarodne mladinske knjižnice v Münchnu (IJB). To so knjigi Petra Svetine Modrost nilskih konjev (DZS), Damijana Stepančiča Zgodba o sidru (Mladinska knjiga) in delo Bine Štampe Žmavc Cesar in roža (založba Miš).

Strokovno vodstvo po razstavi
V Konzorciju bodo vsak dan do 28. maja, ko se bo razstava končala, ob 11.00 potekala strokovna vodstva, ki jih bo vodila strokovnjakinja za otroško literaturo Tilka Jamnik. Predšolskim otrokom bodo namenjene pravljične ure, ki bodo v sredo in četrtek z začetkom ob 9.30.

Vse več likovne povednosti
Strokovna vodja otroškega oddelka Knjigarne Konzorcij Bedita Mlinar, ki je pripravila razstavo, opaža, da veliko sodobnih slikanic po vsem svetu motive zajema v aktualni družbeni problematiki. Pri tem je opozorila predvsem na migrantsko tematiko. Obenem Mlinarjeva opaža, da vsa otroška produkcija teži k čim večji povednosti prek ilustracij in ne toliko prek besedila.

Predsednik uprave založbe Mladinska knjiga Peter Tomšič je ob odprtju razstave, ki jo organizira otroški oddelek Konzorcija z Mestno knjižnico Ljubljana in Pionirsko - centrom za mladinsko književnost, dejal, da je sejem praznik knjigotržcev in založnikov, obenem pa ponuja tudi čas za samorefleksijo.