Vilenica slavi 20 let. Foto: RTV Slo
Vilenica slavi 20 let. Foto: RTV Slo
Ilma Rakusa
Ilma Rakusa - lavreatka jubilejne Vilenice. Foto: Universität Zürich

20. Vilenica bo sicer potekala šele v prvem jesenskem mesecu in tudi lavreata bosta priznanje prejela 10. septembra. Letošnja Vilenica bo med 7. in 11. septembrom, kot vedno pa bo osrednji dogodek srečanja literatov podelitev priznanja za vrhunske literarne dosežke v srednjeevropskem kulturnem prostoru.

Književniki med kapniki
O tem, kdo si zasluži nagrado, ki jo podeljujejo v podzemskem svetu kraške jame Vilenica, je presojala žirija v sestavi Veno Taufer (predsednik), Andrej Blatnik, Lidija Dimkovska, Niko Grafenauer, Jože Hradil, Vesna Kondrič Horvat, Andrej Medved, Tone Peršak, Tomaž Šalamun, Neva Šlibar, Špela Šramel, Jana Unuk in Jani Virk.

Švicarka slovenskega rodu
Ilma Rakusa je švicarska esejistka, pesnica in prevajalka, ki je na police knjigarn poslala že osem zbirk svojih pisateljskih podvigov. V slovenščini lahko prebiramo njeno zbirko pripovedi Miramar. Rakuso poleg nagrade vilenica s slovenskim prostorom povezuje tudi zanimivo družinsko deblo. Njen oče je namreč Slovenec, zato tudi ni nenavadno, da se je odločila za študij slavistike.

Švicarska literatka in znanstvenica - doktorirala je z nalogo Študije o motivu osamljenosti v ruski književnosti - je za svoje delo prejela tudi že več nagrad, med drugim Hieronymusov prstan Društva nemških prevajalcev, Petrarcovo nagrado, Leipziško knjižno nagrado za evropsko sporazumevanje, nagrado Adelbert von Chamisso in medaljo Johanna Jakoba Bodmerja mesta Zürich.

Avstrijski književnik in zgodovinar
Drugi nagrajenec - zaradi okroglega jubileja so organizatorji Vilenice letos izjemoma podelili dve nagradi - je avstrijski pisatelj in urednik Karl - Markus Gauss, čigar knjige so prevedli že v 14 jezikov, dve pa sta dostopni tudi v slovenščini. To sta Poslednji dnevi človeštva in Evropska abeceda.

Kmalu po študiju germanistike in zgodovine se je Gauss zapisal literarni kritiki in pisateljevanju. Od leta 1991 izdaja in urednikuje revijo Literatur und Kritik (Literatura in kritika), kljub temu pa še vedno najde čas za literarno ustvarjanje. Spodbudo za prihodnje pisateljske podvige pa so mu zagotovo dale tudi števine nagrade: esejistična nagrada Charles Veillon, nagrada Bruna Kreiskega za politično knjigo in častna nagrada avstrijskih knjigotržcev za strpnost.