Knjige
(4)
JK Rowling
J. K. Rowling je avtorica ene najuspešnejših knjižnih uspešnic, zgodbe o Harryju Potterju, ki je mlade in tudi starejše bralce ponovno priklenila h knjigam, pisateljico pa uvrstila med najbogatejše Britance in najpremožnejše pisatelje na svetu. Foto: EPA

Dodaj v

Kmalu izide četrta knjiga J. K. Rowling o detektivu Cormoranu Striku

Izšla bo 18. septembra
12. julij 2018 ob 08:27
London - MMC RTV SLO, STA

Britanska pisateljica J. K. Rowling je napisala še četrto knjigo o detektivu Cormoranu Striku, ki jih piše pod psevdonimom Robert Galbraith. Naslovila jo je Lethal White, izšla pa bo 18. septembra.

Knjiga bo ponovno sledila zasebnemu detektivu Cormoranu Striku in njegovi pomočnici Robin Ellacott. Pri založbi Little Brown so potrdili, da bo dvojica raziskovala zločin, ki mu je bil priča problematičen mladenič po imenu Billy.

Razvoj odnosa med detektivom in njegovo pomočnico
Sled ju bo vodila po londonskih ulicah, v skrivnostno svetišče v parlamentu, pa do čudovite, a zlovešče graščine na podeželju, so zapisali. Pri založbi namigujejo tudi na razvoj odnosa med detektivom in njegovo pomočnico.

"Robin je Striku pri delu neprecenljiva, a njun osebni odnos je veliko bolj zapleten," so razložili.

BBC je uspešnico priredil za televizijo
Prve tri knjige iz serije o detektivu Cormoranu Striku - Klic kukavice, Sviloprejka in Po poti zla - so bile prodane v 1,2 milijona izvodih. A Klic kukavice je bil prodan v le 1500 izvodih, preden so razkrili avtoričino identiteto.

BBC je uspešnico priredil za televizijo. V televizijski seriji nastopata Tom Burke kot Strike in Holliday Grainger kot Robin Ellacott.

Pet let za prvega Harryja Potterja
J. K. Rowling je sicer zaslovela s knjigami o Harryju Potterju. Idejo za serijo knjig o dečku čarovniku je dobila leta 1990. Pisanje prve knjige z naslovom Harry Potter in kamen modrosti ji je vzelo pet let, še nadaljnji dve leti pa sta pretekli, da je avtorica po številnih zavrnitvah končno našla založnika. Zadnji, sedmi roman o Harryju Potterju je izšel leta 2007.

N. Š.
Prijavi napako
Komentarji
jackm8
# 12.07.2018 ob 15:39
Prvi dve sta dobri, zadnja je bolj kot ne katastrofa. Vsebina mene ni motila, samo zadeva nima ne repa ne glave za detektivko. Preberem naslednjo, saj z liki me je ujela, samo res upam, da bo kaj boljša.
pikabu
# 12.07.2018 ob 12:37
@Iverson3:
Vse tri. Všeč so mi bile tudi Nadomestne volitve, čeprav so zahtevnejše branje. Ne pričakuj nič podobnega Harryju Potterju, gre za čisto drugo stvar.

Kar se pa tiče te serije, se mi pa tudi zdi zelo dobra. Zgodba te potegne, oba glavna junaka sta dovolj realna in dovolj simpatična, da te potegne, sam zaplet je tudi zanimiv in zgodba se super odvija (vidi se, da ni napisano na hitro, ampak da je stvar dodelana). Zelo fajn branje. Je pa ena stvar: prva knjiga je ok, druga že bolj utrgana (so že večji psihiči na delu), v ta tretji pa je morilec pravi psihopat, pravi bolnik. Če uspeš prebrati prvo stran tretje knjige, potem nekak zdržiš naprej, sicer pa ni za vsakega. Mene je skozi začetek zadnje knjige spravilo samo zanimanje, kaj se bo dogajalo z glavnima osebama, sicer bi romala neprebrana nazaj v knjižnico.
Skratka, zelo svetujem prvo, večinoma tudi drugo, tretjo pa samo za tiste z res dobrim želodcem.
Me zanima, kam lahko stopnjuje od psihiča v tretji knjigi (lahko na emki poskusiš prebrat omenjen začetek), zato že kar dolgo pričakujem tudi 4. knjigo. Glede na to, da so prejšnje izšle ena na leto, zdaj pa je kar triletni premor do četrte, ne vem, kaj to pomeni (razen priprava gledališke igre in ostalega). :)
Iverson3
# 12.07.2018 ob 11:29
je kdo bral te knjige? HP je bil odličen, kako pa je s tem?
Saj nam je lepo
# 12.07.2018 ob 09:27
A kdo ve, zakaj še vedno piše pod psevdonimom, če pa je že tako uveljavljena avtorica?
Kazalo