Knjiga, ki je izšla na začetku letošnjega oktobra, je seveda že prodajna uspešnica. Foto: amazon.de
Knjiga, ki je izšla na začetku letošnjega oktobra, je seveda že prodajna uspešnica. Foto: amazon.de
Helmut Kohl
Helmut Kohl je bil nemški kancler od začetka osemdesetih do konca devetdesetih let prejšnjega stoletja. Foto: EPA

Sporna knjiga, naslovljena Vermächtnis: Die Kohl-Protokolle (Zadnja želja: Kohlovi protokoli), je izšla 8. oktobra in delno temelji na zvočnih posnetkih, ki jih sta jih z nekdanjim kanclerjem posnela v letih 2001 in 2002 za objavo njegovih spominov. Na teh je dokumentiranih kar nekaj primerov precej drastično izraženih mnenj o drugih politikih - med njimi na primer tudi o svoji nekdanji "deklici", kakor so nekoč imenovali sedanjo nemško kanclerko Angelo Merkel, ki po njegovih besedah "ni znala niti jesti z vilicami in nožem". Kohlov nekdanji pisatelj v senci je zapise teh posnetkov namreč samovoljno objavil.

Nezakonita kršitev zaupnosti
Po poročanju nemških medijev so sodniki v tem prepoznali nezakonito kršitev zaupnosti, saj je po njihovem mnenju Schwan kot Kohlov nekdanji pisatelj v senci zavezan k molčečnosti. Odločitev o tem, kaj lahko od teh pogovorov objavljeno, naj bi bila povsem Kohlova. Schwan tako v primeru nove objave knjige ne sme več uporabljati velikega dela Kohlovih izjav, vsega skupaj 115 citatov, je odločilo deželno sodišče v Kölnu.

Založba Heyne, pri kateri je izšla ta - zdaj seveda že - prodajna uspešnica, po včerajšnji odločitvi sodišča ne sme več distribuirati Schwanove knjige. Vendar kot je sporočil založnik, so 200.000 izvodov biografije že distribuirali na prodajna mesta. Ampak se odločitev sodišča ne nanaša na knjige, ki so torej že na voljo v knjigarnah, in tako jih lahko nemoteno prodajajo še naprej. Seveda pa gre pričakovati, da bo ta sodni spor še dodatno prispeval k hitrejši prodaji teh dosegljivih izvodov.

"Tat duhovne lastnine"
Kohlov odvetnik Thomas Hermes je napovedal odškodninsko tožbo in dodal, da bo nasprotno stran tale knjiga "zelo, zelo drago stala". Sprva si je Kohl prizadeval za prepoved objave celotne 256 strani dolge knjige, vendar s tem ni bil uspešen ne na deželnem ne na višjem deželnem sodišču v Kölnu. Schwan je po besedah Kohlovega odvetnika "izdajalec" in "tat duhovne lastnine".

Kohl je tudi po tej odločitvi sodišča napovedal še nadaljnje spopade s Schwanom. Doseči namerava namreč prepoved vseh morebitnih prihodnjih objav transkripcij in kopij posnetkov njunih intervjujev, ki jih je Schwan pridobil v času svoje kariere pisatelja v senci velikega kanclerja.