Vonnegutova humanistična nagnjenja in naravoslovna izobrazba so poskrbeli za nenavadno mešanico žanrov v njegovih delih. Foto:
Vonnegutova humanistična nagnjenja in naravoslovna izobrazba so poskrbeli za nenavadno mešanico žanrov v njegovih delih. Foto:

Novembra bo izšla posmrtna zbirka Vonnegutovih kratkih zgodb z naslovom Look at the Birdie, v kateri se bo znašlo 14 zgodb avtorja Zajtrka prvakov in Klavnice pet, romana iz leta 1969, za katerega je navdih črpal iz lastnih izkušenj zapornika med drugo svetovno vojno.

Recenzijo knjige
Klavnica pet preberite tukaj.

Založba Delacorte Press, pri kateri bo knjiga izšla, načrtuje tudi ponovno izdajo 15 Vonnegutovih stvaritev, med drugim del Mati noč, Mačja zibka, Sirene s titana, Galapagos in Klavnica pet ali Otroška križarska vojna: dolžnostni ples s smrtjo. Izšli naj bi tudi zbirka njegovih še neobjavljenih del in knjiga pisem, ki jih je avtor pošiljal in prejemal. Nekaj nikoli prej znanih zgodb avtorja je izšlo lani v zbirki Armageddon in Retrospect.

Na desni si oglejte odlomek iz filma Zajtrk prvakov z Nickom Noltejem in Omarjem Eppsom in poslušajte odlomek iz knjižne predloge, ki ga je prebral sam Kurt Vonnegut.
Kurt Vonnegut je umrl 11. aprila leta 2007, star 84 let. V svojem življenju se je posvečal družbeni kritiki in znanstveni fantastiki ter vanju vpletal tudi avtobiografske elemente. Eno njegovih najbolj znanih knjižnih del je poleg Klavnice pet roman Zajtrk prvakov, po katerem so posneli tudi film z Bruceom Willisom v glavni vlogi.

Potomec četrte generacije nemških priseljencev v ZDA se je rodil v Indianapolisu. Na univerzi Cornell je študiral kemijo, nato pa se je prijavil v vojsko in študij nadaljeval na današnji univerzi Carnegie Mellon in Univerzi v Tennesseeju, vpisal je mehanično inženirstvo. Bil je goreč humanist in tudi častni predsednik Ameriške humanistične zveze.

A. K.