Poezija Pabla Neruda, najvplivnejšega pesnika 20. stoletja, je bila sprva modernistična, nato je prešla v intimizem, iz tega pa v nadrealizem. Foto: EPA
Poezija Pabla Neruda, najvplivnejšega pesnika 20. stoletja, je bila sprva modernistična, nato je prešla v intimizem, iz tega pa v nadrealizem. Foto: EPA

Pesmi je našel arhivist junija lani v škatlah, ki jih hranijo na skladu Pabla Nerude v Santiagu v Čilu. Španska založba Seix Barral je nato v Južni Ameriki še v istem letu pesmi v izvirniku izdala pod naslovom Poemas inéditos. Pablo Neruda.

Znana sta že ime zbirke in prevajalca
Zbirka, ki bo nosila naslov Then Come Back: The Lost Neruda, bo vsebovala pesmi v prevodu pesnika in romanopisca Forresta Ganderja in bo vključevala tudi barve reprodukcije rokopisov vseh pesmi.

Neprofitna družba Copper Canyon je v preteklosti že objavila 10 drugih zbirk Nerudovih pesmi. Za plačilo avtorskih pravic Nerudovemu skladu za prevod te napovedane zbirke je založba zbrala denar pri svojem odboru in nekaj donatorjih, vendar višine plačanega zneska ne želijo razkriti. Copper Canyon pa zdaj želi z množičnim financiranjem zbrati še dodatnih 100 tisoč dolarjev za pokritje stroškov proizvodnje in tiskanja knjige, ki naj bi izšla aprila naslednjega leta.

Poklon zapuščini velikega pesnika
"Posvetili bomo posebno pozornost prevajanju, oblikovanju in izdelavi knjige, ki se poklanja zapuščini Pabla Nerude ter za katero upamo, da bo navdušila njegove privržence," je v izjavi za javnost povedal George Knotek, sozaložnik pri Copper Canyon. "Nagovorili bomo tisoče bralcev prek poziva za množično financiranje," je še dodal Knotek.

Nerudov opus obsega erotične ljubezenske pesmi, nadrealistično poezijo, zgodovinske epe in politične manifeste. Velja, da je v poeziji združeval subjektivno liriko z družbeno angažiranostjo, zlasti je ta spoj jasen v delu Veliki spev. Leta 1971 je dobil Nobelovo nagrado in po podelitvi na santiaškem nogometnem stadionu pred 70 tisoč ljudmi recitiral svoje pesmi. Literarni dogodek še danes velja za največje v živo spremljano branje poezije do zdaj. Pablo Neruda je umrl leta 1973, star 69 let.