Sejem spremljajo številne prireditve. Foto: EPA
Sejem spremljajo številne prireditve. Foto: EPA
Maruša Krese
Poseben dogodek bo namenjen tudi letos umrli Maruši Krese. Foto: MMC RTV SLO

Število udeležencev na drugem največjem knjižnem sejmu v Nemčiji ostaja podobno kot lani: do 17. marca bo na njem sodelovalo 2063 razstavljavcev iz 43 držav.

Sejem se je začel s podelitvijo 15.000 evrov vredne nagrade za evropsko razumevanje 2013. Prejel jo je literarni znanstvenik Klaus-Michael Bogdal za delo "Europa erfindet die Zigeuner. Eine Geschichte von Faszination und Verachtung" (Evropa je iznašla cigane. Zgodba o očaranosti in preziru). V njem raziskuje več stoletij trajajoče preganjanje in izključevanje romskega prebivalstva.

Sicer pa bo sejem postavljen na kar 69.000 kvadratnih metrih površine. Na njem bodo predstavili okrog 100.000 naslovov, vsaka peta izdaja bo nova. Organizatorji pričakujejo okrog 160.000 obiskovalcev.

Ob sejmu bo potekal tudi program "Leipzig liest" (Leipzig bere), na katerem se bo predstavilo okrog 2900 avtorjev, na 365 lokacijah pa se bo zvrstilo kar 2800 prireditev.

V Leipzigu te dni številni Slovenci
Iz Slovenije se bodo na nacionalni stojnici predstavile založbe, ki so v javnem interesu. Posebej bodo predstavljeni avtorji Andrej Blatnik, Barbara Simoniti in Andrej E. Skubic, ki jih Javna agencija za knjigo skupaj z mrežo Traduki vabi na sejem in bodo vključeni v mednarodni program 13 držav.

V programu mreže Traduki bo nastopil tudi Aleš Šteger, na več predstavitvah pa bo ponovno mogoče videti Majo Haderlap. Poseben dogodek bo namenjen spominu na letos umrlo pisateljico, pesnico in humanitarno delavko Maruše Krese.