V Mestni občini Ljubljana bodo s številnimi prireditvami skušali poudariti Trubarjev pomen za Slovence in širiti njegovo idejo o dostopnosti knjig in jezika. Foto: Mladinska knjiga
V Mestni občini Ljubljana bodo s številnimi prireditvami skušali poudariti Trubarjev pomen za Slovence in širiti njegovo idejo o dostopnosti knjig in jezika. Foto: Mladinska knjiga
Temkov mlin
Ob potoku pod naseljem Rašica stoji 'Trubarjev' Temkov mlin. Hiša stoji na lokaciji, na kateri naj bi bil v starejši stavbi rojen Primož Trubar, protestantski pridigar, ki je našo materinščino z Abecednikom in Katekizmom spremenil v knjižni jezik. Foto: www.slovenia.info
Kempten na Bavarskem
Med kraji v Nemčiji, v katerih se je zadrževal Trubar, je treba omeniti Kempten na Bavarskem, kamor se je preselil l. 1551 ali 1553 in tam ostal do l. 1561. V tem mestu je spomin na Trubarja še živ, kakor tudi v Derendingenu, kamor se je preselil iz Kemptna. Tam se farni dom pri cerkvi sv. Gala imenuje po našem reformatorju, ima pa tudi svojo ulico.
Miljenko Licul in evrokovanec
V čast 500-letnice Trubarjevega rojstva bo izšel tudi spominski kovanec z njegovim motivom. Banka Slovenije bo predvidoma maja dala v obtok milijon spominskih kovancev nominalne vrednosti dva evra.

S 1. januarjem tako nismo le prevzeli "žezla" in stopili na čelo Evropske unije, pač pa smo vstopili tudi v Trubarjevo leto, v katerem se bomo spominjali in počastili enega najpomembnejših mož v slovenski zgodovini. Skozi leto se bodo tako po vsej Sloveniji zvrstile številne kulturne prireditve, povezane z njegovim življenjem in delom, izšel pa bo tudi spominski kovanec.

Vrhunec na dan refomacije
Osrednja slovesnost bo potekala oktobra ob dnevu reformacije v Cankarjevem domu, po do zdaj znanih podatkih pa nameravata Trubarjevo leto počastiti tudi Narodni muzej Slovenije, ki bo marca pripravil razstavo o njegovem življenju in delu ter okolju, v katerem je ustvarjal, in ZRC SAZU, ki bo v juniju organiziral mednarodni simpozij o jezikih in identitetah.

Na slavje se pripravlja tudi protestantsko društvo
Na slavje se pripravlja tudi Slovensko protestantsko društvo Primož Trubar, ki bo izdalo dvojno številko svoje revije za vprašanja protestantizma Stati inu obstati. Ta bo posvečena izključno temam v zvezi z likom in delovanjem velikega reformatorja ter njegove zapuščine.

Trubarjevemu letu bo posvečena tudi 13. številka glasila društva Lubi Slovenci, ki bo prav tako izšla jeseni 2008. Skupaj s Slovenskim društvom informatika pripravljajo še simpozij Trubar in internet - Slovenci na začetku in na koncu Gutenbergove galaksije. Ta se bo zgodil 30. maja v Mariboru. Skozi vse leto pa bodo sodelovali tudi z različnimi krajevnimi ustanovami in skupaj z njimi soorganizirali proslave oziroma počastitve 500-letnice Trubarjevega rojstva v Murski Soboti, Gornji Radgoni, Mariboru, Velenju, Rašici (Velike Lašče), Krškem in Radovljici. Kot so povedali predstavniki društva, datumi proslav večinoma še niso določeni, vendar naj se ne bi pokrivali s proslavami dneva reformacije.

Trubarja bodo počastili tudi v tujini
Slovensko protestantsko društvo bo poleg več slovesnosti doma organiziralo tudi ekskurzijo v nemške kraje, kjer je Trubar živel in deloval po letu 1548, ko je moral zbežati iz Slovenije. V njih bodo spomin na Trubarja počastili s slovesnostmi pri njegovih obeležjih, s slovesnim dvojezičnim bogoslužjem v cerkvah, kjer je Trubar pridigal, in s spremljajočim kulturno-umetniškim programom. Ob tem so predvidena tudi poimenovanja ulice in trga po Trubarju v Rothenburgu in Kemptnu, v slednjem pa nameravajo odkriti tudi Trubarjev doprsni kip.

Ljubljana in Rašica v znamenju Trubarja
Mestna občina Ljubljana je oblikovala poseben prireditveni odbor za obeležitev Trubarjevega leta, ki bo koordiniral dejavnosti javnih kulturnih zavodov, šol in nevladnih organizacij. Program bo obsegal tako razstave v muzejih, raziskovalne naloge na temo Trubarjevega življenja in dela v ljubljanskih osnovnih šolah, osrednjo proslavo in druge projekte.

Slovesno bo tudi na Trubarjevi domačiji na Rašici v občini Velike Lašče, kjer bo osrednja prireditev potekala 8. junija, dan pred Trubarjevim rojstnim dnevom, sicer pa bodo skorajda vsak mesec s kakšnim dogodkom obudili spomin na velikega reformatorja.

Državni koordinacijski odbor še vedno brez programa?
Koordinacijskemu odboru za državne proslave, ki bo koordinator vseh pomembnejših dogodkov, sicer do danes še ni uspelo objaviti programa dejavnosti in dogodkov v Trubarjevem letu. Kot napoveduje vlada, pa naj bi program prireditev objavili v posebni programski knjižici in na njenih spletnih straneh, pa tudi na spletni strani urada slovenske nacionalne komisije za Unesco, saj je obletnica uvrščena na Unescov seznam obletnic.

K. S.