Roberto Saviano se tudi pet let po izidu Gomore ni otresel grožnje neapeljske mafije, pred katero ga varuje policijska zaščita. Tudi njegov sloves je verjetno pripomogel k visoki gledanosti monologov Vieni Via Con Me. Foto: EPA
Roberto Saviano se tudi pet let po izidu Gomore ni otresel grožnje neapeljske mafije, pred katero ga varuje policijska zaščita. Tudi njegov sloves je verjetno pripomogel k visoki gledanosti monologov Vieni Via Con Me. Foto: EPA
Roberto Saviano
V oddaji se je Savianu med drugim pridružil tudi slavni italijanski režiser Roberto Benigni. Foto: EPA
Gomora
Film Gomora je po Savianovem knjižnem delu leta 2008 posnel Matteo Garrone. Foto: EPA

Nova knjiga izpod peresa italijanskega novinarja, ki je leta 2006 javnost šokiral z brezkompromisnim opisom delovanja neapeljske mafije - ta ni bila ob izdaji knjige nič manj razburjena, a iz drugih razlogov -, bo izšla 2. marca.

Delo Vieni Via Con Me (Pridi z menoj) temelji na istoimenskih monologih zlasti o organiziranem kriminalu v državi, ki jih je avtor pripravljal v TV-oddaji na italijanski državni televiziji RAI. Pisatelj, ki še vedno živi pod 24-urno policijsko zaščito, je zelo vesel, da bodo te zgodbe izšle v knjigi, saj jih, kot pravi, ni bilo lahko približati širšemu občinstvu. "Sprva so hoteli zgodbe utišati, grozili so mi, naj jih ne povem na televiziji, nato so jih napadali, skušali so jih čim prej pozabiti. Z objavo v knjigi pa bodo zaščitene in dostopne vsem," pojasnjuje pogumni novinar.
Menjava založbe
Gomora, ki je doživela tudi filmsko priredbo, in Savianova druga knjiga Lepota in pekel (La Bellezza e l'Inferno) sta sicer izšli pri založbi Mondadori, nova knjiga pa izhaja pod okriljem tekmice, založbe Feltrinelli. Čeprav se je ob menjavi založbe razširila vrsta ugibanj, da je to posledica spora med pisateljem in vodilno pri založbi Mondadori Marino Berlusconi, hčerko italijanskega premierja Silvia Berlusconija, pri največji italijanski založniški hiši vztrajajo, da imajo Saviana še vedno za svojega avtorja.
Italija ujeta v istem kolesju
Po navedbah založbe Feltrinelli bodo omenjeni monologi v knjigi predelani in obogateni. TV-oddaja, v kateri je Saviana gostil veteran italijanske televizije Fabio Fazio, je postala jeseni v Italiji prava uspešnica, ko je gledanost nepričakovano vrtoglavo poskočila in analitike zaposlila z razmišljanjem, zakaj je tako. Ogovor naj bi bil preprost - gledalci so naveličani programa 'Berlusconijevih televizij'. Po mnenju Fabia Fazia je razlog za uspeh oddaje delno tudi politične narave. "Temelji na treh stvareh: Savinaovem slovesu, dejstvu, da gre za moderen program kot kontrast izpetih TV-šovov, kjer se nič ne zgodi, in želji italijanskih ljudi po drugačnem. Tragedija Italije je v tem, da je država povsem paralizirana in ujeta v kolesju," je po pisanju francoskega časnika Le Monde še dodal televizijec.