Pisatelj, pesnik in slikar Gustav Januš sodi med najvidnejše slovenske ustvarjalce v Avstriji. Foto: www.kaerntner-schriftsteller.at
Pisatelj, pesnik in slikar Gustav Januš sodi med najvidnejše slovenske ustvarjalce v Avstriji. Foto: www.kaerntner-schriftsteller.at
Gustav Januš
Za Gustava Januša sta slika in beseda jezika, ki različno učinkujeta, oba pa po svoje želita vzbuditi čustveni odmev. Foto: kultur-forum-amthof.at

Priznanje, ki ga podeljujejo za prispevek k slovenski literaturi in za vzpostavljanje mostov med kulturami, bodo nagrajencu izročili na prireditvi ob podelitvi Veronikine nagrade, ki bo potekala 25. avgusta na Starem gradu v Celju.
Ustvarjalec Gustav Januš je "graditelj mostov, potnik med redom in kaosom, med jeziki, med likovno in besedno umetnostjo". Edini slovenski avtor, ki je dobil Petrarcovo nagrado, eno najuglednejših evropskih literarnih nagrad za književnike in prevajalce, je ob neki priložnosti dejal, da je celo nekoliko ponosen, da so z umetnostjo prekoračili ozke koroške meje.
Prvo pesniško zbirko P(e)s(m)i je izdal leta 1978 v Ljubljani na povabilo Kajetana Koviča. Sledile so Pesmi izbori Ko bom prekoračil besedo, Sredi stavka, Metulj, Moja beseda klije navzgor kakor slika, V barve spremenjena beseda, Krog je zdaj moje okno in druge. Njegova poezija je modernistična, v svobodnem verzu, z rahlo ironijo in satiro zlasti v prvih pesniških letih, ko je v lirično razpoloženje zajemal predvsem motive iz domačijskega sveta. Pozneje je segel globlje v notranjost in z iskrivim intelektom v zamotan svet zunanjosti. Nikoli se ni mogel ogniti koroški stvarnosti in človekovih eksistencialnih stisk.
Pero in čopič v nenehnem iskanju
Janušev umetniški kredo je nenehno iskanje, s sliko in besedo išče. Umetnik ne more drugače, kakor da vedno znova išče in skuša razvijati že dognano naprej, utrip za utripom, centimeter za centimetrom, pravi. Zanj sta slika in beseda jezika, ki različno učinkujeta, oba pa po svoje želita vzbuditi čustveni odmev.
Kot koroški Slovenec nosi v sebi nemški in slovenski svet, ni zavezan koroški stvarnosti. Svet Koroške je zanj nekaj enostranskega, svet, ki ga nosi v sebi, pa je širši, nekaj, čemur mora vedno znova dodajati nekaj, kot sam pravi, novega, občečloveškega.
Priznanje zlatnik poezije podeljuje Fit media - tudi pobudnik in organizator Veronikine nagrade. Januš se bo z nagrado pridružil imenitni družbi nagrajencev, v katero so se od prve podeljene nagrade leta 2005 uvrstili Ciril Zlobec, Tone Pavček, Kajetan Kovič, Ivan Minatti, Miroslav Košuta, Neža Maurer, Veno Taufer, Svetlana Makarovič, Niko Grafenauer in Tone Kuntner.


Lani se je z Gustavom Janušem ob umetnikovi 75-letnici v radijski oddaji Naši umetniki pred mikrofonom 3. programa Radia Slovenija, programa ARS pogovarjala Vida Curk. Vabljeni k poslušanju pogovora v spodnjem avdioposnetku.