Prihodnja konferenca bo od 4. do 8. maja 2011 znova potekala na Bledu. Foto: PEN
Prihodnja konferenca bo od 4. do 8. maja 2011 znova potekala na Bledu. Foto: PEN
Marjan Strojan
Strojan in Kovač sta spomnila, da je bila tema letošnjega kongresa že ena izmed tematik okroglih miz na Bledu pred petimi leti. Foto: EPA

Kongresa sta se udeležila tudi predsednik Slovenskega PEN-a Marjan Strojan in predsednik odbora pisateljev za mir mednarodnega PEN-a Edvard Kovač. Prihodnji kongres bo septembra 2011 v Beogradu.
Strojan je bil pohvaljen za organizacijo letošnje mednarodne konference PEN-a na Bledu, v Tokiu pa je napovedal prihodnjo konferenco, ki bo potekala od 4. do 8. maja 2011, znova na Bledu. Strojan in Kovač sta spomnila, da je bila tema letošnjega kongresa že pred leti ena izmed tematik okroglih miz na Bledu. O temi pa sta v začetku kongresa spregovorila tudi kanadska pisateljica Margaret Atwood in Nobelov nagrajenec za literaturo Gao Šingjiang.
Edvardu Kovaču se je sklenil triletni mandat predsednika odbora pisateljev za mir mednarodnega PEN-a in je bil znova izvoljen za predsednika za prihodnja tri leta. S tem so po besedah predsednika mednarodnega PEN-a Johna Ralstona Saula zagotovili, da bo odbor še naprej navzoč in dejaven na prizoriščih sporov, napetosti in nasilja po svetu, v katerem trpijo tudi pisatelji. Kovač je zagotovil, da bo odbor še naprej ponujal možnost, da se bodo srečevali in skušali doseči spravo med pisatelji sprtih strani, in sicer na Bledu, ki po njegovih besedah pomeni "oazo miru".
Teženje k skupnim konferencam judovskih in arabskih pisateljev
Med svoje člane je odbor letos sprejel etiopski center, prejel pa je tudi kandidaturo nepalskega centra. Na zasedanjih so se člani odbora posvetili predvsem vprašanju odnosov med izraelskimi pisatelji ter arabskimi centri in pozdravili iniciative, ki bi privedle do skupnih konferenc judovskih in arabskih pisateljev. Posamezni člani odbora pa so se tudi zavezali, da se bodo udeležili konference pisateljev, ki bo decembra v izraelskem mestu Haifa.