Na videz umirjeni in uglajeni Peter Handke izstreljuje zares nenavadne izjave. Foto: EPA
Na videz umirjeni in uglajeni Peter Handke izstreljuje zares nenavadne izjave. Foto: EPA
Srbska vojska vendar ni streljala na zgodovinsko središče Dubrovnika. Foto: EPA

Kaj je torej tokrat prišlo iz ust 63-letnega avstrijskega pisatelja in dramatika? Handke je v intervjuju za hrvaški časopis Globus izjavil, da pokojni srbski predsednik Slobodan Milošević zagotovo ni bil odgovoren za pokol okoli 8.000 Muslimanov v Srebrenici. Handke tako očitno pozna dogajanje na Balkanu precej bolje kot sodelavci sodišča za vojne zločine Organizacije združenih narodov, ki so leta 2001 krivdo za zgoraj omenjene poboje pripisali četam bosanskih Srbov.

"Bil sem na procesu proti Miloševiću in obtoženec ni podal nobene izjave, na podlagi katere bi bilo mogoče sklepati, da je bil povezan s pokolom v Srebrenici."

Srbi ne bi uničili Dubrovnika
V nadaljevanju je Peter Handke ponovil svojo že večkrat slišano zgodbo o tem, kako so vojno na Balkanu pravzaprav zanetili Slovenci, takoj po tej 'štoriji' pa je dokazal, da ima očitno zares hude težave s sprejemanjem zgodovinskih dejstev. Upal si je namreč celo podvomiti o tem, da so jeseni 1991 Srbi sploh obstreljevali Dubrovnik. Če pa so ga že, zagotovo niso merili na zgodovinsko jedro. So potem po njegovem mnenju poročila in slikovni material o srbskih granatah, ki so zadele več zgodovinsko pomembnih stavb v starem mestnem jedru Dubrovnika, ki je zaščiteno tudi kot Unescov spomenik svetovne kulturne dediščine, izmišljena?

Še letos simpozij o Handkeju
Vsi, ki so torej pričakovali, da se bodo s Handkejevo odpovedjo Heinejevi nagradi za nekaj časa polegle razprave o literarnem delu in zasebnem življenju kontroverznega Avstrijca, so se torej pošteno ušteli. Za nove izbruhe bo očitno poskrbel kar Handke sam, pa tudi drugi. V Nemčiji so namreč že začeli načrtovati večdnevni simpozij o Handkejevemu delu in podeljevanju Heinejeve nagrade.