Na 43. mednarodnem srečanju pisateljev se bodo lotili tematik svobode izražanja v povezavi z vidno in nevidno cenzuro, raznovrstnosti književnosti, podobe tujca v književnosti ter sestavili pisateljski apel k odgovornemu odnosu do jedrske energije. Foto: RTV SLO
Na 43. mednarodnem srečanju pisateljev se bodo lotili tematik svobode izražanja v povezavi z vidno in nevidno cenzuro, raznovrstnosti književnosti, podobe tujca v književnosti ter sestavili pisateljski apel k odgovornemu odnosu do jedrske energije. Foto: RTV SLO

Srečanje, ki ga pripravlja Slovenski center PEN in se ga udeležuje več kot 60 književnikov, bo trajalo do 8. maja. Gostje letošnjega srečanja prihajajo iz 33 centrov PEN, med njimi pa sta tudi predsednik Mednarodnega centra PEN John Ralston Saul in generalni sekretar Mednarodnega centra PEN Hori Takeaki.

Letos predstavitev istrskih književnikov
Srečanje je uvedel literarni večer, ki je posvečen predstavitvi avtorjev s slovenskega literarnega obrobja. Tokrat so se predstavili istrski avtorji Bert Pribac, Alferija Bržan, Edelman Jurinčič in mladi avtor Karlo Hmeljak.

Knjižne raznolikosti in prihodnosti pisanja, osrednje teme letošnjega srečanja, se bodo 5. maja lotili na uvodni okrogli mizi, ki jo bo povezoval predsednik slovenskega PEN-a Marjan Strojan, ki je pred srečanjem povedal, da slovenski pisatelji, zbrani v PEN-u, menijo, da je prihodnost pisanja v neposredni zvezi z raznovrstnostjo pisanja in objavljanja ter prevajanja raznovrstnih literarnih zvrsti. Uvodni nagovor bo prispevala profesorica angleške in ameriške književnosti na Filozofski fakulteti v Ljubljani Meta Grosman. Na popoldanska okrogli mizi bodo pisatelji razpravljali o vedno pereči tematiki, svobodi izražanja v povezavi z vidno in nevidno cenzuro. Srečanje pisateljev ne bo omejeno samo na Bled, saj bodo literarni večeri organizirani tudi v Bohinju, Grosupljem, Kamni Gorici, Kranju, Radovljici, Škofji Loki, Trzinu in Vrbi.

V petek bo odbor pisateljev za mir Mednarodnega centra PEN, ki mu predseduje Edvard Kovač, pripravil okroglo mizo z naslovom Podoba tujca v književnosti kot pot do miru. "Razpravljali bomo o tem, ali podoba tujca v literaturi zbuja strah, nevarnost in ogroženost, oziroma ali je tujec tisti, ki ga sprejemamo z radostjo, veseljem in gostoljubnostjo ter nam pomaga do lastne identitete," je na novinarski konferenci na Društvu slovenskih pisateljev pojasnil Kovač.

Pisatelji za mir in jedrsko odgovornost
Pomemben del mednarodnega pisateljskega srečanja je tudi občni zbor Odbora pisateljev za mir, ki bo v soboto na Bledu. Pisatelji bodo iskali pot do miru na Bližnjem vzhodu, v sodelovanju s francoskim centrom PEN pa pripravljajo tudi pisateljski poziv k odgovornemu odnosu do jedrske energije ob 25. letnici Černobila in dogodkih na Japonskem. Poziv bodo razposlali pristojnim evropskim institucijam in Združenim narodom. Po sestanku bo udeležence PEN-a na gradu Brdo sprejel tudi predsednik republike Danilo Türk.

Posebni gost 43. srečanja bo na Poljskem rojeni judovski pisatelj Marek Halter, ob blejskem srečanju pa izide tudi prevod njegovega romana Marija. Avtorjevemu življenju in literarnemu delu bo posvečen petkov literarni večer na Ljubljanskem gradu.