Osrednja enota Mariborske knjižnice že leta vztraja v dotrajanih prostorih na Rotovškem trgu, saj občina ne uspe zbrati denarja za gradnjo nove knjižnice. Foto: BoBo
Osrednja enota Mariborske knjižnice že leta vztraja v dotrajanih prostorih na Rotovškem trgu, saj občina ne uspe zbrati denarja za gradnjo nove knjižnice. Foto: BoBo
Stavba nekdanjega SDK-ja
Letošnja umetniska intervencija umetnikov Umetnostne galerije Maribor (UGM), ki so stavbo nekdanjega SDK-ja spremenili v garažno hišo, pri čemer je šlo za protest zaradi neustrezne namembnosti objekta v središču mesta. Foto: BoBo

je zdaj na Rotovškem trgu.

Kljub neuspešnemu poskusu selitve galerije na to lokacijo župan Andrej Fištravec meni, da bi zdaj vendarle lahko bili uspešni s knjižnico, kar je povedal na današnjem srečanju z novinarji. Umetnostna galerija Maribor (UGM) prav tako že več časa nujno potrebuje novo prostorsko rešitev, a jim država ni prišla nasproti, saj bo del teh prostorov uporabilo ministrstvo za zdravje za vzpostavitev dispečerskega centra nujne medicinske pomoči.

"Zavedamo se, da je ta problem treba rešiti, a iščemo najbolj optimalno rešitev," je povedal župan. Mestna uprava računa, da se bo z Mariborsko knjižnico dalo kako drugače rešiti. Potem ko je še pred nekaj tedni omenjal možnost selitve knjižnice v nedokončan objekt Centrum, ki je trenutno pod okriljem Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), ob Trgu Leona Štuklja, je Fištravec danes presenetil s tem novim predlogom.

Osrednja enota Mariborske knjižnice namreč že leta vztraja v dotrajanih prostorih na Rotovškem trgu, saj občini ne uspe zbrati denarja za gradnjo nove knjižnice. Župan bi sedanjo stavbo knjižnice na Rotovškem trgu za zdaj pustil v trenutnem stanju, dejavnost knjižnice pa preselil delno v prostore nekdanjega centra za socialno delo pri Knjižnici Tabor, večino pa v stavbo nekdanjega SDK-ja.

Knjižnica — predrag projekt?
Pred leti je bila izdelana arhitekturna rešitev za obnovo obstoječe stavbe, ki bi stala več kot 20 milijonov evrov. Mariborski SMC je predlagal, da se projekt racionalizira in financira iz evropskih sredstev iz mehanizma celostnih teritorialnih naložb.

Mestna uprava v naboru projektov, ki se bodo na podlagi sprejete trajnostne urbane strategije financirali s tega naslova, med drugim načrtuje ureditev Lenta in gradnjo Dravske kolesarske poti, ni pa na seznam uvrstila knjižnice, saj meni, da gre za predrag projekt, zaradi katerega bi odpadli vsi drugi načrtovani projekti.

Po besedah župana Fištravca bo mestna občina prosila državo, naj objekt preda občini v zameno za občinsko poslopje na Maistrovi ulici, ki ga ima trenutno v najemu policija. V nasprotju z galerijo selitev knjižnice v stavbo SDK-ja po predvidevanjih mestne uprave ne bi zahtevala visokih finančnih vložkov. "Tehnično je to mogoče, pa tudi finančno je to zelo ugodna varianta. Stalo bi vsaj štirikrat manj kot obnova na Rotovškem trgu," je še povedal župan.