Letošnji dobitnik Cervantesove nagrade je odprl tudi bralni maraton Don Kihota. Foto: EPA
Letošnji dobitnik Cervantesove nagrade je odprl tudi bralni maraton Don Kihota. Foto: EPA
Sergio Pitol, Juan Carlos
Nagrado je pisatelju podelil španski kralj Juan Carlos. Foto: EPA

S podelitvijo nagrade mehiškemu pisatelju se je v Madridu začel tudi tradicionalni tridnevni bralni maraton Cervantesovega romana Don Kihot, ki privablja ljudi najrazličnejših družbenih sfer. Maratona, ki tako kot podelitev nagrade sovpada tudi s svetovnim dnevom knjige 23. aprila, se vsako leto udeležijo številni tako domači kot tuji ljubitelji viteških romanov. O nagrajencu je kralj Juan Carlos povedal, da so njegova literarna dela pripomogla k obogatitvi španskega jezika in pomenijo velik prispevek pri razvoju španske literature. Pitol pa se je ob prejetju nagrade spomnil pomembnih življenjskih prelomnic, ki so ga približale svetu književnosti.

Poklon Cervantesu in Shakespearu
S podelitvijo Cervantesove nagrade, ki je šla lani v roke Rafaelu Sanchezu Ferlosiu, se vsako leto spomnijo Cervantesa in angleškega dramatika Williama Shakespeara. Oba svetovna književnika sta namreč umrla prav 23. aprila leta 1616. S priznanjem je nagrajenec prejel tudi 90.000 evrov.

Tudi poezija in prevajalstvo
72-letni pisatelj sodi med najbolj izvirne latinskoameriške pripovednike, posveča pa se tudi pisanju pesmi, biografij in prevajalstvu. V delih se posveča predvsem svojemu travmatičnemu otroštvu, ki sta ga zaznamovala izguba staršev in bolehanje za malarijo. Ob tem pa ne pozablja niti na prigode, ki so zaznamovale njegovo dolgoletno diplomatsko službo. Po študiju prava in filozofije je namreč pisatelj deloval kot ataše za kulturo v Franciji, na Madžarskem, Poljskem in v takratni Sovjetski zvezi.