Sergio Pitol se posveča tudi poeziji. Foto:
Sergio Pitol se posveča tudi poeziji. Foto:
Sergio Pitol: E Oscuro hermano gemelo
Podpisal se je tudi pod delo E Oscuro hermano gemelo.

72-letni pisatelj Pitol, ki bo s priznanjem prejel še 90.000 evrov, sodi med najbolj izvirne latinskoameriške pripovednike, posveča pa se tudi pisanju pesmi, biografij in prevajalstvu. V delih se pisatelj osredotoča na svoje travmatično otroštvo, ki sta ga zaznamovala izguba staršev in bolehanje za malarijo. Ob tem pa ne pozablja niti na prigode, ki so zaznamovale njegovo dolgoletno diplomatsko službo. Po študiju prava in filozofije je namreč pisatelj deloval kot ataše za kulturo v Franciji, na Madžarskem, Poljskem in v takratni Sovjetski zvezi. Njegovo delovanje pa ga je pripeljalo tudi do sodelovanja s številnimi založbami in časopisi. Med najbolj znanimi deli večkrat nagrajenega pisatelja, velja omeniti El arte de la fuga (Umetnost bega) iz leta 1996.

Od poezije do prevajalstva
Prevajalstvo je letošnji nagrajenec med drugim usmeril v dela A. P. Čehova, Henryja Jamesa in Josepha Conrada. Pitol, ki je lani izdal svoja zbrana dela, se je v Mehiki priključil tudi v boju za človekove pravice, zunaj mehiških meja pa v širjenje spoznanj o mehiški kulturi. O svojem ustvarjanju je pisatelj zapisal, da se njegova dela napajajo pri avanturistih in ekscentrikih.

Primerjava z Nobelovo nagrado
Zadnji se je med Cervantesove nagrajence zapisal pisatelj Rafael Sanchez Ferlosi, ki je prejel nagrado za svoj opus, v katerem velja za najbolj pomembno delo roman El Jarama. Prav to delo pa mu je prineslo tudi Nobelovo nagrado. Letošnjega nagrajenca je razglasila španska minstrica za kulturo Carmen Calvo, Cervantesovo nagrado pa po pomembnosti primerjajo z Nobelovo nagrado za književnost.