Širši javnosti je Günter Grass najbolj znan po svojem prvem romanu Pločevinasti boben (1959), ki velja za ključno besedilo evropskega magičnega realizma in ga je napisal med prebivanjem v Parizu. Foto: AP
Širši javnosti je Günter Grass najbolj znan po svojem prvem romanu Pločevinasti boben (1959), ki velja za ključno besedilo evropskega magičnega realizma in ga je napisal med prebivanjem v Parizu. Foto: AP

Knjiga, ki je izšla v nakladi 50.000 izvodov, bo od petka na voljo v knjigarnah po Nemčiji. Po Steidlovih besedah v prihodnje ni pričakovati odkritja še kakšnega skritega Grassovega rokopisa, načrtujejo pa objavo njegovih dnevniških zapisov, predvsem razmišljanj o političnih vprašanjih. "Mislim, da se mu je še enkrat posrečilo nekaj velikega," je še dodal založnik Steidl.

Žlahtni subtilni humor sicer zagrizene osebe
Knjiga, ki obsega 176 strani, po založnikovih besedah odraža Grassovo življenje in delo v celoti, kot pisatelja in kot risarja. Opozoril je še, da je ponekod izjemno komična. Kot je dejal, ima marsikdo Grassa za zagrizenega človeka, ki je hotel vsakemu vsiliti svojo voljo. Vendar pa je premogel zelo subtilen humor, ki se v teh besedilih pokaže v najžlahtnejši obliki.

Prelomna avtobiografija in sporna pesem v prozi
Književnik je javnost šokiral leta 2006, ko je v svoji avtobiografiji Ob lupljenju čebule razkril, da je bil ob koncu druge svetovne vojne član zloglasnih nacističnih enot SS. Takrat so mu številni očitali, da je lastne grehe desetletja dolgo skrival, medtem pa drugim glasno očital njihovo nacistično preteklost. Svetovno javnost je ponovno razburkal leta 2012 s prozno pesmijo z naslovom Was gesagt werden muss (Kar je treba povedati). V njej je Izraelu očital, da s svojo politiko do Irana ogroža svetovni mir. V Izraelu so ga zato razglasili za persono non grato in mu prepovedali vstop v judovsko državo.

Grass je oktobra 2012 je naznanil, da odlaga pisateljsko pero. Posvečal se je tudi kiparstvu, grafiki, risanju in slikanju ter svoja dela tudi razstavljal. Avtor protivojnega romana Pločevinasti boben in eden najvplivnejših in spornih nemških intelektualcev je umrl aprila letos v 88. letu starosti.