Jane Austen (1775-1817), ki danes velja za eno najodličnejših angleških romanopisk, v času življenja ni bila javno priznana kot pisateljica, saj je skladno s takratno prakso avtoric objavljala anonimno. Foto:
Jane Austen (1775-1817), ki danes velja za eno najodličnejših angleških romanopisk, v času življenja ni bila javno priznana kot pisateljica, saj je skladno s takratno prakso avtoric objavljala anonimno. Foto:
Obličje Jane Austen bodo Britanci na desetfuntne bankovce začeli tiskati leta 2017. (Izbrano je bilo po dolgi in vročični kampanji skupin za pravice žensk, ki so sklenile zagotoviti, da bo na britanskem denarju ostala vsaj ena ženska (poleg kraljice, seveda); na petfuntnem bankovcu je Elizabeth Fry namreč zamenjal Winston Churchill.) Na bankovcu bo tudi citat, ki ga v Prevzetnosti in pristranosti izreče gospodična Bingley: "I declare after all there is no enjoyment like reading!" (Ugotavljam, da konec koncev ni takega užitka, kot je branje!") Foto: EPA

Rokopis je leta 2011 za milijon funtov odkupila slovita knjižnica Bodleian v Oxfordu.

Razen omenjenega rokopisa in dveh poglavij iz romana Prepričevanje (Persuasion) se ni ohranil noben primer pisateljičinega rokopisa.

Delo The Watsons je Austnova začela pisati in ga nato opustila med letoma 1804 in 1805, po nenadni smrti svojega očeta. Gre za pripoved o Emmi Watson, ki jo v otroštvu posvojita bogata stric in teta, ko pa stric umre, se mora vrniti k svoji družini in tako ostane brez dediščine.

Rokopis je vedno zgodba (tudi) o pisateljevem življenju
Rokopis vsebuje liste papirja, na katerih so bili vneseni popravki. Kot je dejala članica uprave muzeja Kathryn Sutherland, na drobno popisane strani rokopisa s popravki dajejo dober vpogled v pisateljičin delovni proces. Morda zanimiva podrobnost je, da je neverjetno gosto popisani papir na mestih, kjer so bili potrebni popravki, zakrpan - oboje priča o varčnosti, po kateri je bila Austnova znana.

Razstava je na ogled v hiši, kjer je Austnova preživela zadnjih osem let življenja.

Jane Austen (1775-1817) se je rodila v Steventonu v grofiji Hampshire kot hči pastorja. Leta 1787 je začela pisati kratke novele, verze in osnutke iger. Njeno prvo resnejše besedilo je kraki roman v pismih Lady Susan. Trajno mesto v angleški in evropski književnosti si je zagotovila z romani Razsodnost in rahločutnost, Prevzetnost in pristranost ter Ema.