Knjige
(3)
Miklavža Komelja (1973), ki ima doktorat iz umetnostne zgodovine, poznamo predvsem kot nagrajevanega pesnika, piše ljubezensko in refleksivno liriko. Foto: BoBo

Dodaj v

Rožančeva nagrada Miklavžu Komelju

Prejme jo za eseje Nujnost poezije
21. september 2011 ob 21:31,
zadnji poseg: 21. september 2011 ob 21:39
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Letošnja najboljša esejistična zbirka je po oceni žirije Sklada Marjana Rožanca delo Miklavža Komelja z naslovom Nujnost poezije.

Prejemnika Rožančeve nagrade so razglasili po literarnem večeru v Španskih borcih. Poleg nagrajenca so bili nominirani še Andrej Medved, Aleš Berger, Ivo Svetina in Peter Kolšek.

Žirija, v kateri so bili Edvard Kovač kot predsednik, Jelka Ciglenečki, Barbara Pogačnik, Milček Komelj in Miha Pintarič, je v obrazložitvi zapisala, da Komelj v esejih Nujnost poezije (Hyperion, 2010) ne poskuša skriti izzivalnosti svoje poezije, ampak svoj slog hoteno izpostavlja; v svoje zapise dosledno vnaša načelo paradoksa. Bralec bo težko soglašal z vsemi miselnimi bravurami avtorja, užival pa bo v sozvočju njegovih idej, pa tudi v disharmoniji njegovih miselnih obratov, saj se prav v tem kaže umetnost njegovega peresa. Odlika knjige je tudi, da združuje svetovljanstvo z domoljubjem in svetovno zgodovino. Avtor je po oceni žirije vsekakor intelektualno zanimiv in umetniško dovršen.

Komelj se prireditve v Španskih borcih ni mogel udeležiti. Nagrado mu bodo podelili v soboto, 24. septembra, na Trubarjevi domačiji na Rašici.

A. K.
Prijavi napako
Komentarji
Vajkard
# 22.09.2011 ob 17:50
... ki se je pri enem izmed nominirancev izločil iz žirije.

In potem je sedel nazaj med ostale žirante, ki so mu res težko pogledali v obraz, nato pa šel z njimi na kavo. Super.
massive
# 22.09.2011 ob 10:43
Žirijo v sestavi Jelke Ciglenenčki, Barbare Pogačnik, Mihe Pintariča, Milčka Komelja (ki se je pri enem izmed nominirancev izločil iz žirije) in predsednika Edvarda Kovača ...
NOB
# 22.09.2011 ob 09:57
Čestitke nagrajencu.
Sem se zavedal dejstva, da je Slovenija majhna, ampak, da pa oče sedi v komisiji in da sinu nagrado... Ravno tako higienčno kot drugje v politiki.
Sicer pa odličen pesnik, ki si zasluži nagrado. Slabo luč na vse skupaj meče le zgoraj omenjeno dejstvo.
Kazalo