Pred kratkim so človekoljubno avtorico vodilni uredniki revij imenovali za najvplivnejšo Britanko. Foto: EPA
Pred kratkim so človekoljubno avtorico vodilni uredniki revij imenovali za najvplivnejšo Britanko. Foto: EPA

Prisodili so ji jo že pred letom dni. Copenhagen Post je tedaj zapisal, da bodo nagrado podeljevali pisateljem, ki jih je mogoče "neposredno ali posredno" primerjati z Andersenom. Pisateljici nagrada prinaša 500.000 danskih kron oziroma okoli 67.000 evrov.

Mlade spodbuja k branju
Rowlingova je prodala več kot 400 milijonov izvodov knjig o Harryju Potterju. Pisateljici pogosto pripisujejo zasluge, da mlade spodbuja k branju, so lani pisali spletni portali.

Odense je že tesno povezan s knjigami Rowlingove in vsako leto gosti Festival Harryja Potterja. Prirejajo ga v sodelovanju z mestno knjižnico, osrednji cilj pa je, da bi otroci več brali.

Od podpore do milijarde
Danes 45-letni pisateljici se je zamisel za knjigo o mladem čarovniku porodila na potovanju z vlakom iz Manchestra v London leta 1990. 20 let pozneje serija knjig o Harryju Potterju velja za enega največjih fenomenov knjižnega sveta, do zdaj so knjige iz serije prodali v več kot 400 milijonov izvodih, po njih so posneli tudi filme.

V teh 20 letih se je zelo spremenilo tudi finančno stanje Rowlingove, ki je v času, ko je začela pisati knjige, živela od podpore za brezposelne, v dobrih petih letih po izidu prvega Harryja Potterja je postala multimilijonarka, po nekaterih podatkih pa je danes celo dolarska milijarderka in ena najbogatejših žensk v Veliki Britaniji.