Knjige
(1)
Nagrada za najboljši feferon bo uglasbitev, predstavitev uglasbenega feferona pa na finalu Festivala mlade literature Urška v Slovenj Gradcu 17. oktobra 2014. Foto: MMC RTV SLO
       Stara resnica pravi, da je treba družbi vedno nastavljati zrcalo in časi so dandanes kot ukrojeni za zrcala in ogledala! Zgodovina pove, da je najučinkovitejše družbeno zrcalo vedno bila satira, ki hodi z roko v roki s protestno pesmijo. A ne pozabite – nobeno pravo zrcalo ni tako vroče, kot se skuha!       
 Iz vabila na natečaj

Dodaj v

Si upate vzgojiti najpikantnejši literarni feferon?

Iščejo se umetniki kakovostnega protesta ali družbene satire
27. april 2014 ob 20:31,
zadnji poseg: 27. april 2014 ob 21:09
Ljubljana - MMC RTV SLO

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) in revija Mentor sta v sodelovanju s studiem MV objavila natečaj za Mentorjev feferon, najboljšo protestno pesem ali družbeno satiro, s katerim že tretje leto spodbujata pišoči del prebivalstva h kritičnemu razmisleku.

Natečaj za protestno pesem Mentorjev feferon 2014 je anonimen, vsak avtor pa lahko sodeluje z največ dvema pesmima, ki naj ju do 14. 7. 2014 pošlje na na e-naslov: mentor@jskd.si. Vsaka pesem naj bo opremljena s šifro avtorja, v posebni priponki pa naj čakajo osebni podatki (ime in priimek, kraj bivališča, e-naslov, telefon, letnica rojstva, izobrazba/poklic), ki bodo znani šele po odločitvi žirije, najpozneje mesec dni po izteku roka za prijavo.

"Slovencem izročilo satire in družbene kritike nasploh ni tuje; v poeziji smo imeli denimo Levstika, Stritarja, Milčinskega očeta in sina, Roba, Menarta, Fea, še vedno imamo Borisa A. Novaka, Rozo, Jano Kolarič, Toma Novosela in še koga; prav tako je naše satirično-protestno izročilo močno prisotno v glasbenih vodah z imeni, kot so denimo Jani Kovačič, Marko Brecelj, Buldožer in Lačni Franzi. Imamo Tomija Lorberja, Martin Ramoveš Band, Danija Bedrača, Tadeja Vesenjaka, Actoona, Xenio Jus, Pridigarje, Same babe in druge. Omenjenih je zgolj nekaj; v naši literarnoglasbeni zgodovini jih je še več in upamo, da se naboru pridruži še kdo," so pri mentorju zapisali mladim satirikom v spodbudo.

Žirija - sestavljajo jo Ksenija Jus, Jure Longyka, Damjan Zorc in Gregor Podlogar - bo pregriznila vse prispele feferone in do srede avgusta razglasila, kateri najbolj 'useka'.

Nagrada za najboljši feferon bo uglasbitev pesmi, uglasbeni feferon pa bo predstavljen tudi na finalu Festivala mlade literature Urška v Slovenj Gradcu, 17. oktobra 2014.

Delavnica za najbolj nadarjene
Avtorje treh najboljših feferonov bodo povabili na brezplačno literarno šolo pisanja angažirane literature z naslovom Upor v Tolminu med 22. in 24. avgustom 2014 s številnimi priznanimi mentorji. Medijska pokrovitelja natečaja sta MMC in Val 202.

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
Aeda
# 29.04.2014 ob 22:04
Nič komentarjev. Zato pa pri najpomembnejšem politiku - pravnomočno obsojenem - 1350 komentarjev. Kultura in raven EQ, pa tudi moralne vrednote smo >>malo spridili,<< je rekel akademik Tone Pavček (leta 2008).
Kazalo