Kip črnogorskega pesnika Petra II. Petrovića Njegoša v Ljubljani. Foto: Konzulat Črne gore v Republiki Sloveniji
Kip črnogorskega pesnika Petra II. Petrovića Njegoša v Ljubljani. Foto: Konzulat Črne gore v Republiki Sloveniji

Pri slovenskem Penu so v izjavi za javnost zapisali, da podpirajo črnogorski Pen, kjer "se zoperstavljajo izključevalni in nasilni politiki trenutne črnogorske vlade, ki v spregi s Srbsko pravoslavno cerkvijo in prosrbskimi težnjami po prevladi grobo napada ustavne temelje neodvisne in demokratične države Črne gore".

Tudi zanikanje obstoja črnogorskega jezika
"Žal se nasilje nad črnogorsko umetnostjo in literaturo, celo potvarjanje zgodovinskih dejstev, dogaja tudi pod krinko kulture, predvsem prosrbske, ki celo zanika obstoj črnogorskega jezika. Problematične so tudi težnje sedanje črnogorske vlade, da iz volilnega imenika izključi določene skupine državljanov, kot so državljani na začasnem delu v tujini – zvečine Bošnjaki in Albanci, oziroma nepravoslavni državljani –, saj so to metode totalitarnih režimov preteklega stoletja," so še zapisali.

Sorodna novica Komelj: Njegoš pri Črnogorcih izziva sij v očeh

Grožnje desnice z novo državljansko vojno
Nedavno so v slovenskem Penu prejeli tudi klic na pomoč črnogorskega centra Pen, "ki javnost opozarja na grožnje desne politične opcije z novo državljansko vojno". Ob tem Slovenski center Pen poziva mednarodno skupnost, EU in Slovenijo, da prepoznajo nasilje nad črnogorskim narodom in njegovo kulturo in ju zaščitijo, obsodijo in sankcionirajo nedemokratična dejanja trenutne črnogorske vlade z vsemi mednarodnimi sredstvi, obsodijo vmešavanje Srbske pravoslavne cerkve v državno politiko Črne gore in podprejo prizadevanja Črne gore za čim hitrejši vstop v Evropsko unijo.

"Slovenci smo nedavno dobili nov prevod Njegoševega Gorskega venca pesnika Miklavža Komelja, v knjigarnah so romani izpod peres svetovnih in evropskih nagrajencev književnosti, kot so Ognjen Spahić, Andrej Nikolaidis in Dragan Radulović. Utišati in izbrisati tako veličastno literaturo, kot je črnogorska, je nemogoče," so še zapisali pri upravnem odboru Slovenskega centra Pen.

Izjava za medije Črnogorskega centra Pen prav tako poziva mednarodno skupnost k posredovanju v Črni gori.