Le malokdo ve, da je bila najslavnejša španska trojica 20. stoletja - Buñuel, Dalí in Lorca  - pravzaprav četverica. Kot mušketirji in kot bratje Marx. Srečanju omenjenih treh je botroval prav Pepín Bello. Foto: Miguel Gener
Le malokdo ve, da je bila najslavnejša španska trojica 20. stoletja - Buñuel, Dalí in Lorca - pravzaprav četverica. Kot mušketirji in kot bratje Marx. Srečanju omenjenih treh je botroval prav Pepín Bello. Foto: Miguel Gener

Izgubili smo poslednji živi spomin španske "srebrne dobe".

César Antonio Molina, španski kulturni minister

José Bello Lasierra, bolj znan kot Pepín Bello, je v častitljivi starosti (štel je 103 leta) v spanju umrl v rojstnem Madridu. Bil je zadnji še živeči predstavnik slavne "generacije 1927", ki so ji pripadali njegovi dobri prijatelji - Salvador Dalí, Luis Buñuel, Federico Garcia Lorca in Rafael Alberti. Z njimi je stanoval v madridskem študentskem domu - Residencii de Estudiantes, kjer so v tistih letih prebivali številni nadarjeni umetniki.
Sam Bello je bil predvsem intelektualec, ki je imel velik vpliv na delo svojih slavnih sodobnikov, organiziral je tudi številne kulturne dogodke. Lani je izdal svoje spomine, svoj čas pa je bil tudi slikar.

Študiral je medicino, pozneje pa se je brez pretiranega uspeha skušal uveljaviti kot poslovnež, najprej kot vodja elektro podjetja in nato kot lastnik krznarne. V svojih spominih je med drugim ugotovil, da je bil nadrealist Dalí že v zgodnjem obdobju nadarjen slikar, ni pa znal gledati na uro.

Izgubili smo poslednji živi spomin španske "srebrne dobe".

César Antonio Molina, španski kulturni minister