Namesto Gorana Vojnovića je nagrado prevzel kar njegov literarni junak Marko Đorđić (no, igralec Aleksandar Rajaković - Sale). Foto: MMC RTV SLO
Namesto Gorana Vojnovića je nagrado prevzel kar njegov literarni junak Marko Đorđić (no, igralec Aleksandar Rajaković - Sale). Foto: MMC RTV SLO
Z letošnjimi nominiranci sta se pogovarjala Tina Košir in Dražen Dragojević (na fotografiji v pogovoru z Borisom Kolarjem). Foto: MMC RTV SLO
Vesna Zornik, Katalena
Čas do razglasitve nagrajenca, o katerem je odločala žirija v klavzuri, je zbranim na Rožniku krajšal še revolucionarni ženski zbor Kombinat. Po razglasitvi nagrade je za vzdušje poskrbela skupina Katalena (na fotografiji pevka Vesna Zornik). Foto: MMC RTV SLO
"Pri nas se bratsko deli"
Ko glavni lik pobegne iz romana

Izrekel jih je Aleksandar Rajaković - Sale v vlogi Marka Đorđića, literarnega junaka, ki je za to priložnost zapustil fiktivni svet romana Čefurji raus! in obiskal realnega. Kot je (v šali, seveda) povedal "Marko", je v slogu sovražnih prevzemov, "kakršnih smo v Sloveniji vajeni", prišel po nagrado, svojega "stvaritelja" Gorana Vojnovića pa z enosmerno karto poslal v Španijo.
Kot smo že poročali, so na Cankarjevem vrhu na Rožniku na kresni večer razglasili letošnjega - že 19. - dobitnika nagrade časopisne hiše Delo za najboljši roman leta. Nagrada kresnik v vrednosti 5.000 evrov je pripadla Goranu Vojnoviću za roman Čefurji raus!. Lavreata na podelitvi ni bilo, nagrado je namesto njega prevzel igralec Sale, ki nastopa v odrski različici Vojnovićevega romana. Ob prevzemu nagrade je v šali dejal, da se "pri nas vse bratsko deli".
Velik uspeh odrske uprizoritve romana
Po nagradi Prešernovega sklada je tako Vojnović, po izobrazbi in poklicu filmski in televizijski režiser, prejel še nagrado za najboljši roman leta. Za mladim avtorjem je tudi sicer uspešno leto. Poleg nagrad na literarnem področju je velik uspeh doživela tudi predstava, nastala po romanu, ki je pred kratkim na gradu Fužine dočakala 50. ponovitev.
Roman Čefurji raus! je kmalu po izidu dvignil veliko prahu zaradi kasneje umaknjenega kazenskega pregona zoper avtorja. Sprožil je različne odzive - nekateri so ga kritizirali, drugi sprejeli z odobravanjem. V Večeru so o njem zapisali: "In je treba reči, da smo s tem romanom in z recepcijo tega romana končno spet ujeli svetovni tok. /.../ Vojnović je tako naš Hanif Kureishi ali Zadie Smith."
Kultura z dodatkom golaža, potice in vina
Program, ki naj bi spremljal topel romantični kresni večer na Rožniku, je sicer zaznamovalo (na trenutke močno) deževje, a bistvo je ostalo - kulturno druženje ljubiteljev literature ob glasbi, pogovorih z nominiranci in seveda golažu, potici in kozarcu "rujnega".
Na prireditvi poleg zmagovalca ni bilo tudi Draga Jančarja, ki je za nagrado kandidiral z delom Drevo brez imena. Za kresnika so se letos potegovali še Andrej Blatnik z romanom Spremeni me, Sebastijan Pregelj z romanom Na terasi babilonskega stolpa in Iqball hotel Borisa Kolarja.

Deževje povzročilo nekaj zmede
Dogodek na Rožniku je scenarist in režiser Igor Likar poimenoval Studio kresnik 2009. Studio na prostem je spominjal na javno snemanje oddaje glasbenih in literarnih talentov ter je sledil glasbeni predstavi Solistika Branka Završana. Ta se je postavil v vlogo voditelja, glasbeno animacijo pa sta prispevala inštrumentalista Boštjan Gombač in Marko Brdnik.
Zaradi deževja je (precej konfuzna) prireditev sočasno potekala na dveh koncih, v gostilni na Rožniku in pred njo. Kar nekaj časa smo potrebovali, da smo odkrili "radijski studio" v notranjosti gostilne, in nato izgubili kar nekaj potrpljenja med hitenjem sem in tja. Najbolj vztrajni so pod dežniki počakali vse do konca s prižiganjem kresa in se ob soju bakel spustili nazaj v dolino.

V fotogaleriji si oglejte nekaj utrinkov s podelitve kresnika na Rožniku, na desni pa si oglejte videoposnetke.

"Pri nas se bratsko deli"
Ko glavni lik pobegne iz romana