Prva na seznamu je Vojna in mir Leva Nikolajeviča Tolstoja, približno 1.000 strani dolg roman o ruski družbi iz začetka 19. stoletja. Foto:
Prva na seznamu je Vojna in mir Leva Nikolajeviča Tolstoja, približno 1.000 strani dolg roman o ruski družbi iz začetka 19. stoletja. Foto:
Knjiga, Branje, knjižnica
Na seznam uvrščene knjige so tista dela, ki so dostopna v angleškem jeziku, prvih 20 knjig pa je mogoče dobiti tudi v slovenskih prevodih. Foto: EPA
Ne glede na to, da sestavljavci trdijo, da gre za seznam, ki odstopa od 'standardov', so tista bolj 'eksotična' dela vseeno znana dela in že uvrščena v svetovni kanon. Foto: Učila International

Dandanes so takšni in drugačni seznami precej popularni. Zakaj torej ne bi sestavili seznama stotih najbolj branih knjig vseh časov? Prav tega so se lotili pri Newsweeku, kjer pravijo, da njihov seznam ni najbolj tipičen, saj ne zajema le knjig zahodne kulture moških piscev, temveč so nanj uvrščene tudi pisateljice, strokovna književnost, otroška in mladinska literatura ter dela avtorjev, ki ne izhajajo le iz anglosaškega sveta.

Samo idejo tovrstnega seznama bi sicer po vsej verjetnosti marsikateri literarni strokovnjak brez pomisleka zavrnil, rekoč, kako se lahko na isti listi znajdejo klasike, kot je na primer Vojna in mir (1. mesto) ter Darwinova O izvoru vrst (27. mesto). Ali pa kako se lahko primerja Zgodovina peloponeških vojn, ki je bila napisana v 5. stoletju p. n. š. , in je najstarejše delo na seznamu, s Škrlatno barvo Alice Walker iz leta 1982 ('najmlajše' delo seznama). Poleg tega pa na njem najdemo tudi Shakespearove tragedije (Hamlet, 49. mesto, Kralj Lear, 50. mesto, Othello, 51. mesto), pa tudi Tolkienovega Gospodarja prstana (35. mesto), C. S. Lewisovege Leva, čarovnico in omaro (37. mesto), pa Machiavellijevega Vladarja (31. mesto) in tako naprej.

Kakor koli že tovrstni seznami ostajajo kar priljubljeni. Če nič drugega, so tudi neke vrste smernica, ki usmerjajo mlade in malo manj mlade bralce h knjigam, ki bi jih utegnile zanimati. Ostaja - prosto po Hamletu - le vprašanje: "brati ali ne brati".

Prvih 20 knjig na seznamu:
1. Lev N. Tolstoj: Vojna in mir
2. George Orwell: 1984
3. James Joyce: Ulikses
4. Vladimir Nabokov: Lolita
5. William Faulkner: Krik in bes
6. Ralph Ellison: Nevidni človek
7. Virginia Woolf: K svetilniku
8. Homer: Iliada in Odiseja
9. Jane Austen: Prevzetnost in pristranost
10. Dante Alighieri: Božanska komedija
11. Geoffrey Chaucer: Canterburyjske zgodbe
12. Jonathan Swift: Guliverjeva potovanja
13. George Eliot: Middlemarch
14. Chinua Achebe: Razpad
15. J. D. Salinger: Varuh v rži
16. Margaret Mitchell: V vrtincu
17. Gabriel Garcia Marquez: Sto let samote
18. F. Scott Fitzgerald: Veliki Gatsby
19. Joseph Heller: Kavelj 22
20. Toni Morrison: Ljubljena