Pisatelj George R. R. Martin, kije bil na obisku v Sloveniji, se je rodil leta 1948 v zvezni državi New Jersey. Že zelo zgodaj je začel pisateljevanje, že kot otrok je okoliškim vrstnikom za drobiž prebiral in prodajal svoje zgodbice o pošastih. Pozneje je navdušen nad stripi pisal zgodbe za
Pisatelj George R. R. Martin, kije bil na obisku v Sloveniji, se je rodil leta 1948 v zvezni državi New Jersey. Že zelo zgodaj je začel pisateljevanje, že kot otrok je okoliškim vrstnikom za drobiž prebiral in prodajal svoje zgodbice o pošastih. Pozneje je navdušen nad stripi pisal zgodbe za "fanzine". Leta 1970 je na univerzi v Evanstonu v državi Illinois diplomiral iz novinarstva, iz katerega je leto pozneje še magistriral. Od leta 1979 se posveča izključno pisanju. Foto: BoBo
Ameriški pisatelj in scenarist George R. R. Martin, ki si je kultni status prislužil s knjižno serijo Pesem ledu in ognja, je na več lokacijah nagovoril slovenske oboževalce njegovih del in ob priložnosti tudi podpisoval knjige.
Ameriški pisatelj in scenarist George R. R. Martin, ki si je kultni status prislužil s knjižno serijo Pesem ledu in ognja, je na več lokacijah nagovoril slovenske oboževalce njegovih del in ob priložnosti tudi podpisoval knjige. Foto: BoBo

Martin, ki ga je revija Time uvrstila med 100 najvplivnejših oseb na svetu, je na pogovoru v Ljubljani povedal, da je po njegovem mnenju pri pisanju vedno ključna zgodba, okoliščine, v katero je umeščena, pa so le "pohištvo".

Martin za vsebino, reklama za naslovnico
V slovenskem prevodu so do zdaj izšle štiri knjige sage Pesem ledu in ognja: Igra prestolov, Spopad kraljev, Vihra mečev in Vranja gostija. Vse dozdajšnje knjige razen dela Spopad kraljev, ki ga je poslovenil Branko Gradišnik, je prevedel Boštjan Gorenc - Pižama. Ples z zmaji, peto nadaljevanje v seriji Pesem ledu in ognja, naj bi v slovenščini predvidoma izšel v drugi polovici prihodnjega leta, Martin pa v romanu obljublja "precej čudnih reči".

Dela Georgea R. R. Martina veljajo za fantazijska, sam pa pravi, da se mu zdi, da je marsikdaj ta oznaka odvisna od naslovnice. Če je manj simbolična, po knjigi posežejo tudi bralci, ki sicer ne berejo fantazijskih romanov, je povedal Martin. Vendar naslovnice raje prepušča ljudem, ki se ukvarjajo s trženjem, sam pa se raje osredotoča na vsebino knjig, pri kateri je "edina pomembna stvar srce, ki je v stalnem boju s samim seboj".

Zgodovinska zrna resnice v romanih
Pri pisanju veliko časa vloži v raziskovanje zgodovinskega obdobja, v katerega postavi zgodbo. Pojedine s 77 jedmi so bile na primer v srednjem veku nekaj povsem običajnega, pa tudi piškurjeva pita je bila resnična jed, s katero naj bi se kralj Henrik I. celo zastrupil, je zgodovinska zrna resnice v svojih romanih pojasnil Martin in dodal, da si kljub navajanju zgodovinskih podrobnosti ne želi le slepo slediti dejstvom, temveč s pomočjo domišljije zgodbe narediti sveže ter zanimive za bralce.

Preden je George R. R. Martin zaslovel kot pisatelj, je leta 1986 je v Hollywoodu postal urednik TV-zgodb iz serije Zona somraka, leto pozneje pa še svetovalec in pozneje producent televizijske serije Lepotica in zver. Po umiku iz Hollywooda se je posvetil pisanju serije Pesem ledu in ognja, ki je letos zaživela tudi kot nadaljevanka na HBO-ju. Za scenarije pravi, da pri njih nima prav veliko besede, "še veta ne". Sam pa meni, da film ne more predstaviti vse domišljijske groze, ki jo ponujajo romani.