Čeprav je Hernandez slovel po svoji burni preteklosti - med drugim so mu zaradi zlorabe prepovedanih poživil prepovedali igrati že v mladih letih, ko je bil suspendiran med igranjem na kolidžu - je bil med boljšimi igralci lige. Foto:
Čeprav je Hernandez slovel po svoji burni preteklosti - med drugim so mu zaradi zlorabe prepovedanih poživil prepovedali igrati že v mladih letih, ko je bil suspendiran med igranjem na kolidžu - je bil med boljšimi igralci lige. Foto:
James Patterson
Patterson je redno prvi na seznamu pisateljev z najvišjim zaslužkom (samo v lani je zaslužil 95 milijonov dolarjev). Foto: Reuters

V knjigi, ki bo izšla enkrat v naslednjem letu, bo James Patterson popisal vzpon Aarona Hernandeza od skromnih začetkov do 40 milijonov dolarjev vredne kariere, ki jo je nato porušila obsodba na dosmrtni zapor leta 2015, dokončno zapečatil pa nedavni samomor. Hernandez je dočakal samo 27 let. "Neleposlovno delo bo preučilo dramatični vzpon in padec kariere človeka, ki je za seboj pustil obsodbo za umor, majhno hčerko in šokantne skrivnosti," so v prvo napoved izdaje napisali v Pattersonovi založbi Little.


Za športnika, ki je nekdaj igral za ekipo New England Patriots, je sodišče odločilo, da je kriv umora 27-letnega Odina Lloyda, ki je bil prav tako (polprofesionalen) igralec nogometa. Hernandez se je v zaporu obesil 19. aprila letos, le nekaj dni po tem, ko je bil opran krivde za neki čisto drug primer - dvojni umor leta 2012.

Patterson je bil po lastnih besedah šokiran, ko je izvedel za Hernandezovo smrt. Čeprav je bilo njegovo življenje polno škandalov, pa je težko izpodbijati dejstvo, da je fant iz revnega dela mesta do 22. leta postal eden najboljših v svojem športu: "Nekje po poti je izgubil nadzor nad svojim življenjem. Zanima me vprašanje: kaj je šlo narobe? Upam, da bo knjiga osvetlila dogodke, ki so vodili v ta preveč javen in srce parajoč propad."

Na čelu imperija (in na muhi kritikov)
James Patterson je po oceni revije Forbes največji zaslužkar v pisateljskem svetu. V zadnjem desetletju je - po neuradnih ocenah - zaslužil 700 milijonov dolarjev. Z novo knjigo se v žanr "resničnih zločinov" ne bo podal prvič: lani se je kot soavtor podpisal pod knjigo Filthy Rich o milijarderju (in spolnem prestopniku) Jeffreyju Epsteinu. Najbolj pa je Patterson seveda znan po seriji kriminalk s kriminalističnim psihologom Alexom Crossom v glavni vlogi. Pogosto je sicer tarča kritik, ker se pri pisanju naslanja na različne soavtorje in pomočnike: analize sloga so pokazale, da je v številnih "njegovih" knjigah manj njegovega kot od drugih piscev.