V japonščini je pravkar v angleščino prevedeno Murakamijevo delo 1Q84 zaradi obsežnosti izšlo v treh delih (na skupno 1.060 straneh) in postalo prava senzacija: prvi natis so razprodali že na dan izida, v enem mesecu pa je pošlo milijon izvodov. Ljudje je očitno ne kupujejo zaradi opisov spolnosti. Foto: Založba Knopf
V japonščini je pravkar v angleščino prevedeno Murakamijevo delo 1Q84 zaradi obsežnosti izšlo v treh delih (na skupno 1.060 straneh) in postalo prava senzacija: prvi natis so razprodali že na dan izida, v enem mesecu pa je pošlo milijon izvodov. Ljudje je očitno ne kupujejo zaradi opisov spolnosti. Foto: Založba Knopf
Stephen King: 11/22/63
11/22/63 je naslov novega romana Stephena Kinga in, kot že ime pove, se je ameriški mojster grozljivk vrnil v enega najbolj tragičnih dni ameriške zgodovine, dan, ko so ubili predsednika Johna F. Kennedyja.
"Čeprav nagrada bad sex ni eden izmed mojih glavnih ciljev v življenju, mislim, da je na neki način izvrstno, da sem bila vključena. Kdo si ne bi želel deliti odra s pisatelji, kakršni so Murakami, Guterson, Franzen in Updike? Nikoli še nisem bila v tako ugledni družbi." Nominiranka Dori Ostermiller ima do vsega skupaj zdravo mero distance. Foto: Amazon

Podelitev literarnih nagrad bad sex award, ki se bo letos zgodila 6. decembra, že devetnajsto leto organizira uredništvo revije Literary Rewiev, s svojim početjem pa skušajo "usmeriti pozornost javnosti na vulgarne, odvečne in stilsko neizpiljene opise spolnosti v modernem romanopisju!", vse to pa z namenom, (v večini primerov sicer dobre) pisatelje odvrniti od zatekanja k takim poceni trikom. Vzvišenemu cilju služi strokovna žirija, ki je med nominirance letos uvrstila tako ugledna pisateljska imena, kot so Stephen King, Haruki Murakami, Lee Child in James Frey.

Najeminentnejši v tej družbi je gotovo Haruki Murakami, ki si je nominacijo prislužil z banalnimi odlomki v sicer menda briljantni trilogiji 1Q84: "Zdelo se je, da na njene prsi sila težnosti praktično nima učinka, bradavičke so se čudovito obračale navzgor, kot trtne vitice, ki iščejo svetlobo." Še "obetavnejši" je denimo tudi odlomek: "Še vedno imam erekcijo in ne kaže, da bo uplahnila. Ne pomagajo niti Sonny in Cher niti množenje tromestnih številk niti kompleksni matematični problemi."

Med nominiranci se je znašel tudi Chris Adrian, ki je v roman The Great Night vključil tale biser: "Njegova dama se je k zvezdam povzpela na njegovem nemogoče trdem, nemogoče elegantnem tiču." David Guterson je v temo brcnil s sledečim odlomkom romana Ed King: "Ed je pod tušem stal z rokami za glavo, kot nekdo, ki je bil pravkar aretiran, ona pa ga je medtem zlorabljala s kosom mila."

In nato so tu še tisti rahlo ... preveč nazorni. "Moj jezik je besno obdeloval kraterje," v Dead Europe piše Christos Tsiolkas. In to je še "najpohlevnejši" primer iz romana, ki ga The Guardian opisuje kot "ne ravno primernega za ob zajtrku" in v katerem se dajo najti zelo nasilni prizori pedofilije, koprofilije in pitje menstrualne krvi.

V neuglednem panteonu se je z nenavdahnjenim opisom spolnosti v zgodovinskem romanu 11.22.63 znašel tudi mojster groze osebno, Stephen King. "Ne sili me čakati, tega sem imela že dovolj', je rekla, zato sem poljubil potno vdolbino v njenih sencih in premaknil boke naprej ... zajela je sapo, se malo odmaknila in mi nato z boki prišla naproti. 'Sadie? Je vse v redu?' 'Omojbogja,' je rekla in zasmejal sem se. Odprla je oči ter se vame zazrla radovedno in upajoče. 'Je konec ali bo še kaj?'.

Malo morje pretendentov
Poleg naštetih se za nagrado bad sex potegujejo še Sebastian Barry (On Canaan's Side), James Frey (The Final Testament of the Holy Bible), Peter Nadas (Parallel Stories), Jean M Auel (The Land of Painted Caves), Lee Child (The Affair), Dori Ostermiller (Outside the Ordinary World) in Simon Van Booy (Everything Beautiful Began After).

"Negativna reklama"? Ne obstaja
V zdaj že relativno dolgoletni zgodovini nagrade se je njenih nesrečnih dobitnikov prijela neke vrste slava oziroma, kot piše Evening Standard: "Nagrada ima obratni učinek od željenega, saj se je spremenila v viagro prodaje knjig." Med dozdajšnjimi nagrajenci sta tudi Sebastian Faulks (ker ni hotel priti na podelitv, je kipec prevzel drugouvrščeni Alan Titchmarsh) in Tom Wolfe, postumno jo je leta 2007 dobil Norman Mailer (v roman The Castle in the Forest je vključil tudi stavek: "Stric je imel tako mehkega kot klobasa iztrebka."), leto pozneje pa John Updike za življenjske dosežke. Lanski zmagovalec Rowan Somerwille se je pozneje pritoževal nad tem, da ima vsa zadeva "ozračje nasilništva, sorodno tistemu v srednji šoli," The Literary Review pa odpisal kot "mičken časopis".

Et tu, Tony?
Najbolj zabavna izbira nominiranca v zgodovini nagrade je bila najbrž odločitev za Tonyja Blaira; nekdanji britanski premier je imel celo to čast, da se je kot prvi med nominirance prebil z avtobiografijo, in sicer z opisom noči z lastno ženo: "Tisto noč me je držala v naročju in me tolažila; povedala mi je, kar sem potreboval slišati; okrepila me je. Na tisto noč, 12. maja 1994, sem sebično potreboval ljubezen, ki mi jo je dala Cherie. Požrl sem jo in se z njo okrepil. Bil sem žival, ki sledi svojemu nagonu."