Simon Jenko (18. oktober 1835–27. oktober 1869). Foto: dLib
Simon Jenko (18. oktober 1835–27. oktober 1869). Foto: dLib

Z Jenkovimi dnevi se v Kranju poklanjanju književniku, ki ga literarna zgodovina uvršča med najvplivnejše slovenske pesnike, četudi je v svojem življenju izdal samo eno pesniško zbirko, naslovil pa jo je preprosto Pesmi (1865).

Jenkov nagrobni spomenik v Prešernovem gaju v Kranju. Foto: Občina Kranj
Jenkov nagrobni spomenik v Prešernovem gaju v Kranju. Foto: Občina Kranj

Simon Jenko se je rodil leta 1835 na Podreči pri Mavčičah in umrl v Kranju leta 1869, star 33 let. Letošnji dogodki se bodo zvrstili od današnje 153. obletnice njegove smrti do obletnice njegovega rojstva, 27. oktobra.

Začetek dogajanja v Prešernovem gaju
Prvi spominski dogodek bo današnji poklon pesniku na njegovem grobu v Prešernovem gaju v Kranju. Spomin na Jenka bodo v petek pripravili tudi v Mavčičah, v soboto pa je organiziran pohod po Poti Jeprškega učitelja od Drulovke do Podreče. To je urejena učna pešpot, ki poteka po desnem bregu reke Save in je poimenovana po Jenkovi noveli Jeprški učitelj, ki je izšla leta 1858.

Trojica pesniško-glasbenih nastopov
Letos se bo ob tradicionalnih dogodkih odvila tudi novost – pesniški in glasbeni nastopi. V četrtek se bo v kranjski knjižnici kot pesnik predstavil Andrej Rozman - Roza, prihodnji torek bo s koncertom Kla Kla Klasika, ki sooča poezijo z rapom, nastopil Rok Terkaj - Trkaj, 26. oktobra pa bosta triptih dogodkov v knjižnici končala pesnica Anja Zag Golob ter skladatelj in pianist Drago Ivanuša, ki bosta združila poezijo in glasbo.

Sorodna novica V marsičem prelomne zbirke, ki se potegujejo za Jenkovo nagrado

Katere zbirke so letos v igri za lovoriko?
Dogajanje se bo v kranjski knjižnici tudi tokrat končalo s slavnostno podelitvijo Jenkove nagrade za najboljšo pesniško zbirko leta. Za nagrado so letos nominirani Brane Mozetič z zbirko Aktivistovi zapisi (Škuc), Jernej Županič z Orodjem za razgradnjo imperija (LUD Literatura), Nataša Velikonja z zbirko Prostor sredi križišč (Škuc) in Kristina Kočan z zbirko Selišča (Litera).

Lani je Jenkovo nagrado prejela Nina Dragičević za pesniško zbirko To telo, pokončno (Škuc).

Jenkove dneve organizira Zavod za turizem in kulturo Kranj v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev, Javno agencijo za knjigo RS, Mestno knjižnico Kranj in KD Simona Jenka – Šmonca Mavčiče.