Film Polje sanj, ki je bil posnet po Kinsellovem romanu, je zaslužil 65 milijonov dolarjev in pomagal uveljaviti Kevina Costnerja kot perspektivnega igralca. Foto: AP
Film Polje sanj, ki je bil posnet po Kinsellovem romanu, je zaslužil 65 milijonov dolarjev in pomagal uveljaviti Kevina Costnerja kot perspektivnega igralca. Foto: AP

Pisateljeva literarna agentka je v izjavi za javnost potrdila, da je Kinsella svet zapustil s pomočjo evtanazije; star je bil 81 let. Zdravniška pomoč pri samomoru je v Kanadi zakonita od letošnjega junija dalje.

Roman Shoeless Joe (1982) je zgodba o kmetu, ki sliši glas, ki mu naroči, naj sredi svojega koruznega polja zgradi igrišče za bejzbol. Ko to tudi v resnici naredi, se na njem začnejo zbirati veliki igralci preteklosti. Zgodba je služila kot predloga za scenarij filma Polje sanj (Field of Dreams), v katerem so nastopili Kevin Costner, James Earl Jones in Ray Liotta. Leta 1990 je bil nominiran za tri oskarje, tudi za najboljši film (dobil ga je Šofer gospodične Daisy). Citati iz filma, ki so danes v antologijah najbolj prepoznavnih filmskih replik vseh časov - na primer "Zgradi igrišče in prišli bodo" (“If you build it, they will come”) so vzeti naravnost iz kanadskega romana.

Nad filmom ni imel pritožb
Pisatelj, ki je bil ljubitelj tega športa, ni imel pritožb nad ekranizacijo: nekoč je razkril celo, da je imel ob prvem ogledu od ganjenosti solze v očeh. Leta 2011 je kanadska Dvorana slavnih bejzbola Kinsella nagradila s priznanjem za življenjske dosežke. "Knjigo sem napisal pred tridesetimi leti. Ponosen sem na to, da jo še vedno odkrivajo novi bralci," je takrat povedal v svojem zahvalnem govoru. "Videti je, kot da bo prestala preizkus časa."

Levji delež Kinsellovega opusa se je tako ali drugače dotikal teme bejzbola. Izdal je skoraj trideset leposlovnih, neleposlovnih del in pesniških zbirk ter prejel častni red Kanade, eno najvišjih državnih odličij.