Njen najbolj znan roman je Hotel du Lac, po katerem so leta 1986 posneli istoimenski film, v katerem je igrala Edith Hope. Foto: Promocijsko gradivo
Njen najbolj znan roman je Hotel du Lac, po katerem so leta 1986 posneli istoimenski film, v katerem je igrala Edith Hope. Foto: Promocijsko gradivo

"Bila je ikona mojega časa," je ob žalostni novici zapisala pisateljica Jilly Cooper, ki je pisanje kolegice označila kot "čudovito lucidno prozo". Njena založnica Juliet Annan pa je po poročanju BBC-ja Anito Brookner opisala kot "izjemno pisateljico ", ki je bila obenem prvovrstna umetnostna zgodovinarka in eruditka. "Njeni romani so čudovito napisani - njena struktura stavkov je čisti užitek," o vsebini pa, da je pisala o največjih strahovih - osamljenosti in smrti.

Profesorica na Univerzi v Cambridgeu je prva leposlovna dela napisala pri svojih 50 letih. Prvi roman A Start in Life je izšel leta 1981, zatem pa je skoraj vsako leto izdala novo delo. Njena zadnja knjiga - novela At The Hairdresser - je na knjižne police prišla leta 2011.

Zgodbe o osamljenosti
Anita Brookner se je rodila leta 1928 poljskim staršem, ki so med drugo svetovno vojno odprli vrata svojega londonskega doma beguncem, ki so bežali pred nacizmom. Svoje pisanje je usmerjala v teme osamljenosti in socialne izolacije, ki jo je obravnavala predvsem skozi oči ženskih protagonistk. V romanu Hotel du Lac popisuje zgodbo o romanopiski Edith Hope, ki jo prijatelji, potem ko prekine zaroko, izobčijo. Umakne se v hotel ob Ženevskem jezeru, kjer spozna novo družbo ljudi in prek njihovih zgodb premisli lastno življenje. Roman, ki je bil veliko presenečenje podelitve bookerja leta 1984, se je v osemdesetih letih povzpel med najbolj prodajane knjige, leta 1986 pa je BBC po zgodbi posnel televizijsko dramo.