Ramoveš se je ustvarjanja poezije lotil kot dejanja absolutne svobode, je v obrazložitvi letošnje Jenkove nagrade zapisala žirija. Foto: Cankarjeva založba
Ramoveš se je ustvarjanja poezije lotil kot dejanja absolutne svobode, je v obrazložitvi letošnje Jenkove nagrade zapisala žirija. Foto: Cankarjeva založba

Lavreatu so nagrado za pesniško zbirko Skuz okn strejlam kurente izročili na slovesnosti v sredo na Društvu slovenskih pisateljev.

V nedeljo, 28. oktobra, ob 18.00 si boste lahko na 2. programu TV Slovenija ogledali portret Janeza Ramoveša V ritmu volovske vprjege.


V sklopu Jenkovih dni bodo v torek v prostorih Društva slovenskih pisateljev (DSP) pripravili srečanje z dijaki ljubljanskih gimnazij in pesnico Stanko Hrastelj, v četrtek pa bo v Novem mestu sledil še literarni večer z letošnjim prejemnikom Jenkove nagrade.

Ramoveš piše v narečju Poljanske doline
Žirija v sestavi Darja Pavlič (predsednica), Veno Taufer, Marko Golja, Irena Novak Popov in Primož Čučnik je v obrazložitvi nagrade zapisala, da se je Ramoveš ustvarjanja poezije lotil kot dejanja absolutne svobode. Neizmerne odgovornosti se je zavedel najpozneje v tistem hipu, ko se je odločil, da bo namesto v knjižni slovenščini pisal v narečju Poljanske doline.

Izbrane pesniške zbirke Skuz okn strejlam kurente ter Pesmi v snegu Alenke Jenstrle Doležal, Primož Trubar zapušča Ljubljano Gorazda Kocijančiča, Najboljši so padli Katje Perat ter Via Francigena Marcella Potocca so po besedah predsednice žirije zelo različne. Razlikujejo se tako po vsebini kot po avtorski pisavi, zato jih je težko primerjati med seboj. Ključno merilo pri izbiri je bila izvirnost tako v tematiki kot v načinu izraza.

Jenkova nagrada je stanovska nagrada, ki jo DSP podeljuje od leta 1986. Prvi Jenkov nagrajenec je bil Niko Grafenauer. Lani je nagrado prejel Primož Čučnik za pesniško zbirko Kot dar.