Kako zorijo ježevci je delo, ki je Petru Svetini letos prineslo večernico. Tudi pri tej knjigi je sodeloval z ilustratorjem Damijanom Stepančičem, s katerim sta že utečen tandem. Foto: Igor Napast/Večer
Kako zorijo ježevci je delo, ki je Petru Svetini letos prineslo večernico. Tudi pri tej knjigi je sodeloval z ilustratorjem Damijanom Stepančičem, s katerim sta že utečen tandem. Foto: Igor Napast/Večer
Peter Svetina z mladimi bralci. Foto: Igor Napast/Večer

Nagrado, ki jo časnik Večer letos podeljuje dvajsetič, so podelili v Murski Soboti. Za jubilejno nagrado so bili nominirani Nataša Konc Lorenzutti, Vinko Möderndorfer, Andrej Rozman - Roza, Peter Svetina in Aleš Šteger.

Prireditev je potekala po scenariju Marka Pokorna, povezovala pa sta jo Gojmir Lešnjak Gojc in Janez Škof.

Dobitnika večernice je letos izbirala žirija, ki so jo sestavljali predsednik Igor Saksida, Erica Johnson Debeljak, Maja Logar, Petra Vidali in Tone Obadič. O nagrajencu je odločala na septembrski seji, v ožji izbor pa so pred tem uvrstili dela Nataše Konc Lorenzutti Kdo je danes glavni (Miš), Vinka Möderndorferja Pesmi in pesmičice (Mladinska knjiga), Andreja Rozmana - Roze Predpravljice in popovedke (Mladinska knjiga), Petra Svetine Kako zorijo ježevci (Miš) in Aleša Štegra Kurent (Mladinska knjiga).

Letos brez romana
Po besedah žirije ponuja letošnja finalna bera raznolike literarne zvrsti, od poezije do pravljic in pripovedk, med izbrana dela pa ni uvrstila nobenega mladinskega romana. Razglasitev je potekala v sklopu srečanja slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede v Murski Soboti, večernica pa prinese nagrajencu 3.000 evrov.

Lani je šla večernica v roke Vladimirja P. Štefanca, ki je nagrado prejel mladinski roman Sem punk čarovnica, debela lezbijka in ne maram vampov. Pred tem so nagrado dobili še Tone Pavček, Desa Muck, dvakrat so z njo nagradili Janjo Vidmar, prav tako Polonca Kovač, Feri Lainšček, Matjaž Pikalo, Marjana Moškrič, Slavko Pregl, Igor Karlovšek, Dušan Dim, Irena Velikonja in Majda Koren, Ervin Fritz, Bina Štampe Žmavc, Mate Dolenc, Dim Zupan, Peter Svetina in Vinko Möderndorfer.

O nagrajenem delu
Junaka ilustrirane knjige Kako zorijo ježevci sta dva – ježevec Helge in ježevka Nikozija, pri njunih prigodah pa se jima pridruži še cel kup živali nenavadnih imen in vrst, različnih značajev in navad. Dogodki, ki jih avtor opisuje, so pogosto v osnovi vsakdanji ali drobni (na primer nakupovanje, slikanje, vrtenje na stolu itd.), a iz njih s pomočjo unikatnih literarnih likov ustvari prave male mojstrovine – duhovite, izvirne, nemalokrat prav filozofske (globoke) zgodbice. Svetina je tudi tokrat sodeloval z ilustratorjem Damijanom Stepančičem, s katerim sta odlično uigran par: Stepančič zna z ilustracijo dobro uloviti tako humor kot tudi izjemno simpatičnost likov Petra Svetine, so zapisali pri založbi Miš.