Na 11. anarhističnem knjižnem sejmu v Zagrebu, ki bo potekal do nedelje, se bodo predstavili založniki iz 11 držav. Foto: ask-zagreb.org
Na 11. anarhističnem knjižnem sejmu v Zagrebu, ki bo potekal do nedelje, se bodo predstavili založniki iz 11 držav. Foto: ask-zagreb.org

Namen sejma je na lokalni ravni vzpostaviti dostopnost tovrstne literature in javnosti približati razprave, ki obstajajo znotraj različnih gibanj in lahko prispevajo h kakovosti življenjskega okolja. V Zagrebškem plesnem centru, ki gosti knjižni sejem, se predstavlja 15 založnikov iz Velike Britanije, Avstrije, Belgije, BiH-a, Francije, Grčije, Nemčije, Romunije, Slovenije, Srbije in Hrvaške.

Od nogometnega kluba do satiričnega časopisa
Razprave, organizirane na prvi in drugi dan sejma, se med drugim posvečajo temi evropskih migracijskih politik in hrvaških centrov za tujce. Dalje se predstavlja nogometni klub Zagreb 041, ki je bil prvi nogometni klub nekdanje Jugoslavije s trdnim stališčem proti rasizmu, fašizmu in vsem vrstam diskriminacije. To je bil tudi prvi klub, v katerem so bili vsi enaki in ki so ga vodili njegovi člani – ti ga tudi predstavljajo na sejmu.

Udeleženci razprave, naslovljene Mi nismo Charlie!, obravnavajo razvoj političnih gibanj v Franciji od leta 2003 in to, kako je prišlo do današnjega zatiranja in izgradnje strahu – še posebej po tragediji na uredništvu pariškega satiričnega časopisa Charlie Hebdo.

V soboto bo beseda tekla o vlogi šole pri oblikovanju družbe, ki je utemeljena na dominaciji in izkoriščanju, ter o tem, kaj sploh stoji za idejo izobraževanja. Sledile bodo predstavitve romunskih alternativnih prostorov in skupin, v okviru zoperstavljanja zahodnega aktivizma in vzhodne oziroma balkanske realnosti vsakodnevnega življenja. Zadnja razprava bo posvečena temi militarizaciji družbe in antimilitarističnih dejavnostih v Grčiji, na kar se bo navezovala predstavitev sveže knjige, naslovljene Fašizem brez kljukastega križa.

Več takih sejmov po Evropi
Prvi anarhistični sejem knjig v Zagrebu je bil organiziran leta 2005, od takrat pa ga organizirajo na letni ravni. To je bil hkrati 2. balkanski anarhistični sejem knjig, saj ga vsakič gosti drugo mesto. Prvi je bil v Ljubljani leta 2003, tretji v Sofiji leta 2008 in četrti ter zadnji do zdaj v Solunu leta 2009.