Horace Engdahl ve, da se tudi v vojski naučiš kaj koristnega. Foto: EPA
Horace Engdahl ve, da se tudi v vojski naučiš kaj koristnega. Foto: EPA
Harold Pinter
Harold Pinter alias Harry Potter Foto: EPA
Elfriede Jelinek
Sprejmete izziv in skušate ugotoviti, kakšen vzdevek so nadeli Elfriede Jelinek? Foto: EPA

Še preden začnete dvomiti o duševnem zdravju pisca tega prispevka, naj pojasnimo zgoraj zapisane vrstice. Da ne bi v javnost zašel niti en podatek, ki bi lahko izdajal ime naslednjega Nobelovega lavreata, se člani Stockholmske akademije sporazumevajo v šifrah. Zadnjemu Nobelovcu Haroldu Pinterju so nadeli vzdevek Harry Potter. Lov na informacije o delu Stockholmske akademije, ki podeljuje nagrado, je vedno hujši. Sekretar Akademije Horace Engdahl je tako dejal, da morajo žiranti vedno bolj delovati kot tajni agenti.



Elektronske pošte ni priporočljivo uporabljati
Člani Stockholmske akademije morajo živeti tudi nekoliko "za časom". Razpravljanje o morebitnih nagrajencev po elektronski pošti skoraj ne pride v poštev. Če pa že, je treba seveda uporabiti domiselne vzdevke, ki pa po resnici povedano niso vedno tako zelo domiselni in lahko zares bistremu novinarju hitro "odprejo oči". Harry Potter in Harold Pinter imata enaki začetnici imena in priimka in ni veliko zares odličnih literatov z dolgo kariero, ki bi bili na seznamu mogočih kandidatov za Nobelovo nagrado. Uganka torej ni tako zelo težka.

Vojaška kariera pride prav
Seveda se tudi med uglednimi akademiki najdejo takšni, ki bi bili pripravljeni izdati ime naslednjega lavreata. A tem se nič kaj dobro ne piše. Horace Engdahl je odlično izurjen za sledenje takšnim "neposlušnih kekcem". Kot vojak se je namreč izuril prav za prisluškovalni posel in zato klepetavi žiranti nimajo prav dosti možnosti, da bi zadostili svoji potrebi po širjenju podatkov, ki so jim bili zaupani.

Tudi razglasitev zadnjih dveh Nobelovcev, avstrijske pisateljice Elfriede Jelinek (2004) in Britanca Harolda Pinterja (2005), ki je presenetila tudi nekatere najboljše poznavalce svetovne literarne scene, je dokazala, da zna Horace Engdahl odlično krotiti akademike in da se njegove "vojaške" metode obnesejo. Ali so se tudi letos, bo znano v četrtek, ko bo Horace Engdahl znova stopil pred novinarje in jim sporočil ime letošnjega lavreata. Med verjetnimi kandidati se najpogosteje pojavljajo imena Phillip Roth, Orhan Pamuk, Ryszard Kapucinski in Tomas Tranströmer.