Ko Un je izdal več kot 130 publikacij, od poezije, leposlovja, avtobiografijo, drame, eseje in prevode del iz klasične kitajščine. Foto: EPA
Ko Un je izdal več kot 130 publikacij, od poezije, leposlovja, avtobiografijo, drame, eseje in prevode del iz klasične kitajščine. Foto: EPA
V njegovih delih se odraža tudi življenje. Od vstopa v budistični samostan, spopadanje z alkoholizmom, disidentskega delovanja in umika na podeželje. Kot pravi, mu je prav budistična meditacija pomagala preživeti mučenja in zapor v času političnega delovanja. Foto: EPA
Struške večere poezije so zasnovali kot poklon bratoma Konstantinu in Dimitru Miladinovu, intelektualcema, učiteljema in pisateljema, ki sta se v začetku 19. stoletja rodila v Strugi. Na fotografiji njuna rojstna hiša, ki je danes muzej. Foto: Wikipedija

81-letni avtor, najbolj priznan korejski še živeči pisatelj in večkratni favorit za Nobelovo nagrado za literaturo, je izdal več kot 130 knjig poezije, leposlovja, esejev, prevodov in dram. V čast nagrajencu bodo ob odprtju festivala 21. avgusta, kot narekuje tradicija, posadili drevo v Parku poezije.
Od budističnega meniha do političnega delovanja
Njegova književnost odraža tudi njegovo pestro življenjsko pot. Rojen je bil leta 1933 v družini kmetov, pesmi pa je začel pisati že zgodaj. Njegovo življenje in delo je pomembno zaznamoval budizem; ob grozljivostih korejske vojne je vstopil v samostan in postal menih. Po izstopu iz budistične skupnosti 1962 se je spoprijemal s težkim desetletjem obupa in alkoholizma, ko je večkrat poskušal narediti samomor.
Nato se je posvetil političnemu delovanju. Priključil se je opoziciji vojaškemu režimu in se posvetil boju za človeške pravice. Kot pravi, ga je v tem času, ko je bil večkrat pridržan, mučen in zaprt, pri življenju ohranila prav budistična meditacija. Leta 1980 se je Ko Un poročil in preselil na podeželje.
Pisal in izdajal je ves ta čas. Več kot desetletje po njegovem umiku v družinsko življenje, ko so mu dovolili zapustiti državo, je obiskal več držav, vabili so ga na branja in festivale, leta 2000 pa je spremljal tedanjega predsednika Kima Daea Džunga na zgodovinskem srečanju v Pjongjangu ter svojo poezijo bral pred predsednikoma obeh Korej. Njegova dela so bila prevedena v več jezikov, kar mu je prineslo tudi mednarodno priznanje. Ko mu je kanadski sklad za odličnost v poeziji leta 2008 podelil nagrado za življenjsko delo, ga je pesnik Robert Hass označil kot "izjemnega pesnika in enega od junakov človeških pravic".
53. Struški večeri poezije predstavljajo makedonsko poezijo in intermedijske projekte
Ob Ohridskem jezeru bodo na festivalu združeni pesniki iz Avstralije, Egipta, Irana, Japonske, ZDA, Norveške, Turčije, Slovaške, Finske in nekaterih drugih držav. Vodja Struških večerov poezije Mite Stefovski pravi, da si prizadevajo prispevati novosti k programu in da bo "letos festival pred tujimi gosti, založniki in vodji pomembnih pesniških dogodkov predstavljal makedonske verze".
Festival bo tokrat ponujal več intermedijskih projektov, glasbeno-pesniških dogodkov in poletni knjižni sejem, da bi privabil tudi mlade obiskovalce. Festival financira program Evropske komisije Ustvarjalna Evropa. Podporo so odobrili za tri leta in s tem omogočili organizacijo pesniških dogodkov skozi vse leto.
V Strugi so predstavili tudi že slovensko poezijo
Na Struških večerih poezije vsako leto podeljujejo nacionalno nagrado bratov Miladinov za najboljšo pesniško zbirko, izdano v času med zadnjima dvema festivaloma, nagrado Struških mostov za najboljši pesniški prvenec in zlati venec, ki ga prejmejo svetovno znani pesniki. Prejemnik zlatega venca v skladu s tradicijo v Strugi posadi drevo. Zlati venec poezije je leta 2009 prejel Tomaž Šalamun. Struški večeri poezije vsako leto sodelujejo tudi pri izdaji pesniških antologij različnih držav. Lani so izdali Sodobno slovensko poezijo.